Suomalaiset hääperinteet

Häät on varmastikin yksi tärkeimmistä juhlista Suomessa. Suomalaiset hääperinteet ovat saaneet vaikutteita muista maista ja kulttuureista.

Ennen varsinaista hääpäivää Suomessa, sekä varmasti muissakin maissa on tapana viettää railakas juhla nimeltään polttarit. Polttarit tullaan muistamaan koko elämän ajan. Tai sitä ei muisteta lainkaan. Polttarit järjestettiin yleensä yötä ennen hääjuhlaa. Ei ollutkaan yhtään yllätyksellistä jos morsian tai sulhanen saapui omille häille hieman humalassa. 1800-luvulla Suomen kirkko asetti lain, että alkoholin nauttiminen polttareissa oli kiellettyä. Tämä laki ei kuitenkaan pysynyt voimassa kovin kauan.

Suomalainen nimitys ”polttarit” (poltterit, polttikset tai bolttikset) tulee saksan kielen sanasta Polterabend. Sanan suora käännös tarkoittaa ”tehdä melua” (kolistella). Polttareiden tarkoitus onkin heittää hyvästit sinkkuelämälleen ja vastaanottaa uusi elämänvaihe. Juhlimisen kaiken a ja o onkin juominen ja meluaminen ystävien kanssa. Tämä perinne on saapunut Suomeen Ruotsista ja Pietarin alueelta, missä asui aikoinaan paljon saksalaisia.

Toinen mielenkiintoinen perinne suomalaisissa häissä on vanhojen tavaroiden ripustaminen auton perään. Yleensä nuori pari ripustaa sulhon vanhat kengät tai morsiamen vanhat nuket tai muut esineet. Yleensä vanhojen tavaroiden sotkun kruunaa vielä tölkit. Tämä taideteos ripustetaan auton pakokaasuputkeen. Tämä on vanha suomalainen hääperinne, joka näytti koko kylälle, että nuori pari on menossa naimisiin.

Hieman pukeutumisesta. Häähuntu on ja oli hyvin tärkeä osa hääperinnettä, vaikkakin se on menettänyt aitoa merkistään. Se oli merkki morsiamen puhtaudesta ja hyveellisyydestä. Huntu tehtiin todella paksusta kankaasta, minkä takia morsiamen isä vei morsiamen alttarille saakka.

1900-luvun alkuun asti tyypillinen hääpuvun väri oli musta. 1860-luvulta alkaen virsikirjan sijasta morsian kantoi käsissään hääkimppua, joka täydensi hänen kaunista pukuaan.[English]

You might also like:

  • Sorry, but we couldn't find anything useful.