Tiedät olevasi suomalainen, kun…

Finland flag mapSuomi on meille suomalaisille tuttu valtio Euroopan pohjoisimmassa kolkassa, mutta monille muille se on etäisempi maa, joka tunnetaan vain kauniista luonnostaan, kylmästä ilmastostaan ja vaikeasta kielestään. Suomalaisia ei pidetä erityisen kohteliaana tai puheliaana kansana, ja totta on, että suomalaisen kanssa ystävystyminen voi viedä aikaa. Oletko koskaan miettinyt, mitä sanoisit ulkomaalaisille, jotka kysyvät millaselta tuntuu olla suomalainen? Alla olevasta listasta saat vinkkejä tällaisia keskusteluja varten.

…kukaan ei tiedä missä kotimaasi sijaitsee.
Aina on toki joku, joka tietää missä Suomi sijaitsee. Silti jopa harvinaisen usealla eurooppalaisella on vaikeuksia osoittaa Suomi maailmankartalta. Itse en koskaan unohda italialaisen opiskelijan ihastunutta huudahdusta: ”Minä tiedän! Suomihan on se saari Uuden-Seelannin vieressä!”.

…Sinun oletetaan puhuvan sujuvasti useita kieliä.
Suomalainen, joka puhuu alle kolmea kieltä? Teoriassa se on mahdotonta, sillä koulussa vähintään kolmen kielen opiskelu on pakollista, mutta käytännössä asia ei toki aina ole niin. Useimmat suomalaiset kuitenkin puhuvat erittäin hyvää englantia, ja onko meillä oikeastaan vaihtoehtojakaan? Oletko koskaan tavannut ulkomaalaista, joka haluaisi oppia suomen sijapäätteet ja verbimuodot?

…muut eivät ymmärrä, että sinullakin voi joskus olla kylmä.
Tämä on fakta: myös suomalaisilla voi olla kylmä. Verrattain kylmistä talvista huolimatta, suomalaiset eivät ole tulleet kylmyydelle immuuneiksi. Olemme vain tottuneet siihen ja lisäksi osaamme pukeutua sään mukaan (kerrospukeutuminen on salainen aseemme!).

…ulkomailla ollessa on hauskaa tavata toinen suomalainen – ja olla puhumatta mitään!
Maailmassa on vain noin 5,5 miljoonaa suomalaista, joten todennäköisyys maanmiehen tapaamiseen sattumalta ulkomailla on melko pieni verrattuna moneen muuhun runsasväestöisempään maahan. Hauskaa kuitenkin on, että mikäli kaksi suomalaista sitten sattuvat kohtaamaan, he saattavat vältellä toistensa seuraa. Sillä mikään ei ole mukavampaa kuin olla suomalainen – paitsi olla ainoa suomalainen!

Jäikö jotain mainitsematta? Vastaavatko nämä omia kokemuksiasi suomalaisuudesta?

[English]

You might also like: