10 saker du inte visste om Eurovision Song Contest!

Snart är det igen dags för årets största musikfest: Eurovision Song Contest! Denna gång ordnas tävlingen i Stockholm och detta år är den 61:a gången som tävlingen ordnas. ESC är faktiskt en av de längst sändna återkommande tv-programmen i världen, och dessutom också världens största musikshow. Mycket har hunnit hända under tävlingens långa historia – här är 10 snabba och intressanta fakta om Eurovision Song Contest!

1. Varje år har tävlingen runt 180 miljoner åskådare i 5 kontinenter. Detta år kommer tävlingen dessutom att för första gången sändas live i USA!

2. Den yngsta deltagaren någonsin var 13 år gamla Sandra Kim från Belgien, som även vann tävlingen år 1986. En åldergräns på 16 år infördes år 1989, efter att 11 år gamla Nathalie Pague och 12 år gamla Gili Natanel deltog från Frankrike. Den hittills äldsta deltagaren hittills var 95-årige Emil Ramsauer från den Schweiziska gruppen Takasa som tävlade år 2013.

3. Irland har haft mest framgång i tävlingen – de har vunnit hela 7 gånger. Sverige ligger inte långt efter med 6 vinster, medan Luxemburg, Frankrike och Storbritannien har vunnit 5 gånger var. Norge, å andra sidan, har kommit sist 11 gånger! Som tur har de även vunnit 3 gånger.

en intext 1 euro

 

4. Den första gången som ESC arrangerades, år 1956, deltog endast 7 länder. Sedan dess har upp till 43 länder deltagit ett och samma år, år 2008 och 2011.

5. Det har även förekommit bojkottningar av tävlingen. År 1969 bojkottade Österrike tävlingen eftersom värdlandet Spanien på den tiden styrdes av Fransisco Franco. År 1970 valde alla skandinaviska länder, Österrike och Portugal att inte delta i tävlingen på grund av röstningssystemet. Italien bojkottade ESC år 1981 eftersom de ansåg att tävlingen var för gammalmodig!

6. En Eurovisionssång får inte vara längre än 3 minuter, och över 1 400 sånger har sjungits sedan tävlingens början.

7. Tävlingen har även hunnit ha några skandaler – år 1957 chockerade en dansk pop-duo publiken med en 13 sekunder långt kyss, eftersom producenterna glömde signalera att de skulle sluta. År 1963 var Schweiz och Danmark hack i häl ända tills Norge valde att i sista stunden ändra sin röst så att grannlandet Danmark tog hem vinsten. År 1968 fanns det misstankar om att Spaniens vinst berodde på ”köpta” röster av fascisten Franco.

en intext 2 euro

 

8. Procentantalet åskådare för ESC har ibland varit högre i Australien än i vissa tävlande länder. På grund av tävlingens popularitet i Australien, tilläts landet delta i tävlingen år 2015, och än en gång år 2016.

9. År 1969 hade tävlingen 4 vinnare! De hade alla samma poäntantal, och på den tiden fanns det inga regler för hur man ska göra i en sådan situation. Sedan dess har det införts en regel om att vid lika poängantal vinner det landet med poäng från flest länder.

10. År 1983 var Turkiets bidrag Opera en sång där ordet ”opera” repeterades om och om igen. Spaniens bidrag La La La från 1968 innehöll inte mindre än 138 ”la”!

 

Vi avrundar med förra årets vinnarlåt: Måns Zelmerlöw – Heroes. Missa inte den stora finalen den 14 maj!

Har du något favoritbidrag från ESC?

 

banner_sv

[English]

You might also like: