5 orsaker till varför alla borde kunna svenska

sv intext

Svenska är inte bara vikingarnas och IKEA-möblernas förlovade språk, utan också ett av de bästa språken man kan lära sig. Varför? Jo:

1. Svenska öppnar dörren till andra språk

Om du kan svenska, kommer du också kunna förstå en hel del norska och danska samt lite isländska. Dessutom är det ett användbart språk att kunna ifall man vill lära sig tyska eller nederländska. Så med andra ord: lär dig svenska och du kommer vara flera steg närmare till att kunna kalla dig en äkta polyglott!

2. Svenskar är fantastiska människor

Svenskarna är kända för att vara öppna, rättvisa och liberala, för att inte tala om miljövänliga och teknologiskt innovativa. Svenskar är helt enkelt fina människor, för att inte tala om snygga!

3. Svenska är enkelt

Vi har viktigare saker att göra än att lära oss en verbform per pronomen, inte sant? I svenskan böjs verb enligt tidsform och inte enligt person, precis som i engelskan. Vi har dessutom bara två genusformer för substantiv: neutrum och utrum. Detta betyder att man måste memorera mycket mindre än om man vill lära sig tyska eller spanska. Alla lata språkentusiaster där ute kan tacka mig senare.

4. Svenska kulturen är otrolig

En annan bra orsak till att kunna svenska är att få ta del av den svenska kulturen, och speciellt maten – t.ex. den dagliga fikan, det veckoliga fredagsmyset eller de årliga (och galna) kräftskivorna. Om du gillar att sjunga, äta och dricka (kom igen, vem gör inte det?), så kommer du att passa in direkt.

5. Svenska låter vackert

Många anser att när svenskar pratar låter det som att de sjunger. Det är ett mjukt och melodiskt språk! Om du inte tror mig, ta en titt på denna tungvrickare och bestäm själv.

 

Kommer du på några andra orsaker varför svenska är ett bra språk att kunna?

 

banner_sv

[English]

You might also like: