5 skäl att börja bryta

Hur står det till med uttalet? Fullkomlig brytningsfrihet är en bedrift som få kan skryta med, även bland stora lingofiler. Att prata med tv:n och läsa högt ur romaner när vi tror att ingen lyssnar räcker sällan hela vägen – men det finns en god nyhet för alla oss som sprätter accent omkring oss på främmande språk: accenter är det nya svarta. De där unika talnyckerna för värdefulla fördelar med sig, så om du – med blod, svett och tårar – har jobbat bort dem, kommer här en lista på fem anledningar att fejka en accent*:

1. Bryt isen. Att träffa nya människor – en viktig anledning till varför vi lär oss främmande språk över huvud taget – åh så obekvämt det kan vara. Men frukta icke: din brytning kommer förse dig med ett bra första samtalsämne, genom att bjuda in frågan ”vart kommer du ifrån?”.

2. Ge uttrck för din personlighet. Sociala normer föreskriver att du pratar ”normalt” när du talar ditt eget språk. På ett andra (eller tredje eller elfte!) tungmål har du däremot fantastisk frihet att vara kreativ med talet – ta vara på den möjligheten! Obunden av uttalets lagar kan du reglera ditt sätt att prata så det matchar din personlighet.

3. Revoltera mot den där läraren du avskydde. Eller som avskydde dig. Hur som helst, det här är verkliga livet, hen är maktlös här!

4. Stå ut ur mängden. Hur får du folk att höra just din röst vid ett uppspelt middagsbord? Att höras en ett förutsättning för att kunna ha rätt, och att tala med en intressant brytning försäkrar att din röst inte bara är lättigenkännlig för dina vänner, utan också upphörselväckande i allmänhet. (Vem kommer nånsin kunna glömma Brad Pitts arrivederci?)

5. Vem sa ”brytning”? Jag har skräddarsytt uttal. Så är det; standard känns plötsligt väldigt förra århundradet. Visa din omgivning att du har koll på kalendern och tidens trender genom att ständigt stoltsera med din accent. 2000-talet är specialanpassningarnas tidevar. Och eufemismernas.

Voilà: de starkaste skälen att låta dina uttalsbekymmer bli ett minne blott. Vilket kommer du klippa ut och spara? Eller misstänker du att jag rationaliserar? Gör din åsikt hörd i kommentarsfältet nedan!

Vill du lära dig mer om uttal och fonetik och testa dina (teoretiska!) kunskaper på området? Prova det här smarta bab.la-quizzet.

* Resten av oss kan luta oss tillbaka och njuta av denna lista som en samling anledningar att älska våra envisa accenter.

[English]

You might also like: