A och O för en expat – ingen standardgloslista

Allt du verkligen behöver för att bygga bo utomlands är fyra fraser. Jag skulle ha kunnat ge dig fem stycken för att få till ett ordinärt listformat – men det här är ingen standardvokabulär. Det här är den korta, koncisa och verklighetsförankrade vokabulär som du verkligen behöver:

1. Jag behöver inte. Att försöka slippa ta kvittot när du har handlat något i vilken slags affär som helst verkar allt som oftast sluta i en lång och förvirrande debatt när du inte talar kassörens språk. Om du nånsin har bott utomlands så vet du vad jag talar om – och en snabb bab.la-sökning kan befria dig från detta tidsödslande irritationsmoment.

2. Jag talar inte. Både frasböcker och språklärarböcker är snabba med att lära dig hur man sager “jag talar” – men av någon pedagogpeppig anledning verkar de anse att du inte behöver lära dig den motsatta frasen för du har kommit så långt att du kan negera den själv. De har fel.

3. Jag letar efter. Fraser som “Var ligger postkontoret?” och “Hur kommer jag till centralstationen?” är inte vad du verkligen behöver när du drar utomlands. Vad varje expat snart upptäcker är istället att man behöver en variant som kan användas i mataffären. Olika länders varierande kulturer och lagar är faktorer som bidrar till att sabotera för din inre mataffärskompass, genom att diktera huruvida du hittar chokladen vid kassan eller i en undskymd gång, och ifall tampongerna står vid schampoot eller blöjorna. (Efter fyra år av att ha bott i olika länder skulle jag kunna skriva en hel artikel om bara mataffärslogik – eller bristen på detsamma.)

4. Wifi. Lösenord. Om du råkar kunna ordet för “tack”, så kan du ju alltid slänga på det i slutet här. Om inte, så kan det räcka bra med att grymta fram dessa två ord som en svältande grottmänniska – det kan hjälpa till att framföra hur brådskande det ofta är med denna förfrågan. Om du tänker att det vore onödigt att slå upp ett så internationellt ord som “wifi” så är du naiv och du kommer få betala för det. Även de länder som använder ordet ”wifi” kan göra oövervinnerligt stor skillnad på om det vokalerna uttallas ”i” eller ”aj”.

Vi lexiophiler och bab.la-teammedlemmar är förstås helt för att du som steg två lär dig resten av ditt nya språk också 😉 Vi älskar språk – och vi vet att detsamma gäller dig! Därför håller vi i tävlingen Top 100 Language Lovers 2013 – ta en titt på den om du inte redan har nominerat dina favoriter.

[English]

You might also like: