Åland – 4 snabba fakta för hur du undviker att göra bort dig!

Mitt ute i Östersjön finns det en uppsättning med ca 6.500 vackra öar som går under namnet Ålandsöarna eller oftare Åland . Har du aldrig hört talas om stället? Nåväl, i så fall är det här den ultimata guiden för dig för att undvika att säga dumma kommentarer när du möter någon från öarna.
 
Aland passportDet första du behöver veta om Åland är att vi tillhör Finland och att vi därför är finska medborgare. För det andra är vi dock enligt lag enspråkigt svenskt. Förvirrande? Inte riktigt om man tar i beaktande vårt kulturella ursprung och vissa historiska vändningar. Du kan läsa mer om detta här. Så mitt första tips är: Gå inte anklaga oss för att heja på det svenska laget när det gäller nationella idrottsevenemang! I synnerhet hockeymatcherna mellan Finland och Sverige är på liv och död! Och det andra påföljande tipset är: Förolämpa oss inte genom att kommentera på hur bra vår svenska är! Det är när allt kommer omkring trots allt vårt modersmål. Eller ännu värre, klaga inte på hur dålig vår finska är eftersom den i de flesta fall kommer att vara det!
 
Aland FlagDet tredje av mina tips är: Gör inte misstaget och säg att Åland “bara” är som vilken annan som helst del av Finland! Detta skulle vara ett mycket kränkande påstående för de flesta ålänningar eftersom Åland i själva verket är en autonomi . Detta har vi varit sedan så långt tillbaka som 1921 då Ålands autonoma status proklamerades av det nybildade Nationernas förbund (numera mer känt som Förenta Nationerna). Denna status innebär i princip att vi kan stifta våra egna lagar inom många områden, bland annat gällande utbildning , hälsovård och postväsendet. Vi har även vår egen miniatyrregering och miniatyrparlament. Men när det kommer till områden som utrikespolitik, skatter och rättsväsendet är det fortfarande finska staten som avgör i dessa ärenden, även för oss.
 
Den fjärde och sista saken som är värd att notera i denna snabbguide är att vi har något som kallas hembygdsrätt. Denna särskilda rätt beviljas till alla som är födda på ön och om du har bott här i över 5 år kan du också ansöka om det. Men akta dig, för du kan även förlora den om du bor utomlands (och registrera dig där) i mer än 5 år! Den här rätten handlar om vem som får äga egendom och mark på Åland. Mitt fjärde tips i samband med detta lyder: Inbilla dig inte att du kan köpa en av våra öar så där bara! Du måste komma och bo här under en ganska lång tid innan det ens går att överväga!
 
Har jag väckt ditt intresse för att komma och kolla in vår märkliga lilla plats? Om så är fallet, berätta det för mig! Och ja, om du vill komma på besök är det bäst att boka in det under sommarmånaderna eftersom du annars kommer att känna sig mycket ensam och övergiven då ingenting egentligen händer under vintern.

[English]

You might also like: