Är du redo för årets skidsäsong?

November börjar närma sig sitt slut, vilket betyder kallare väder. Eftersom flertalet stönar och stånkar och är allmänt negativa till årstiden, måste vi utgå ifrån att de glömmer alla ljusglimtar som vintern medför: juletider, ledighet, nyår och inte minst skidsäsongen!

I Sverige har de flesta skidorter en snögaranti från och med den 11 december, vilket menas att du får tillbaka pengarna och kan ställa in din resa om det inte finns någon snö vid den tiden. Detta innebär också startskottet för skidsäsongen, som har ungefär 7,7 miljoner skiddagar per år, vilket gör Sverige till den mest besökta skidmarknaden i Skandinavien. Till de fem mest populära skidorterna i landet räknas Sälen, Åre, Vemdalen, Idre och Funäsfjällen.

EnSv_Skiing in Sweden – Top 5 places to go this winter_intext1

Huruvida Sälen ska räknas som en skidort är omdiskuterat, eftersom den består av fyra skilda anläggningar över en större geografisk yta. Här ingår Kläppen, Lindvallen/Högfjället, Tandådalen/Hundfjället och Stöten, och här finns mycket varierad åkning då de olika orterna inriktar sig på olika gäster – i Tandådalen, till exempel, satsas det på ungdomar medan Kläppen kan ses snarare som mer anpassat för familjer. På dessa orter finns det, förutom skidåkning, också en rad olika aktiviteter såsom hundspann, skoter, kiteskiing, isklättring och spaanläggningar.

Skidorten Åre sägs ofta vara Sveriges alpina centrum och här finns skidåkning för alla åldrar. Som de flesta andra skidorter finns här aktiviteter som snöskovandring, motorsport och möjlighet att testa på ziplining. Spaanläggningar, finare hotell och nattklubbar är det heller ingen brist på i Åre – detta är skidorten dit Sveriges kändiselit vallfärdar på vintern. Här har även fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic ett stort hus där han och familjen sägs fira jul. De tre mindre skidorterna Vemdalen, Idre och Funäsfjällen är också skidmetropoler där utsökt skidåkning kan varvas med häftiga aktiviteter som heliski, hänga med myskoxar, rida, bowla och åka skoter.

EnSv_Skiing in Sweden – Top 5 places to go this winter_intext2

Förutom dessa fem skidorter finns det många ställen i norra Sverige som är utmärkta för skidåkning, som självklart är väldigt populärt runt om i landet. För de som inte vill åka på skidsemester och spendera mycket pengar, så finns det mindre skidorter i södra och mellersta Sverige med. Isaberg är Sveriges sydligaste skidort och ligger i Ulricehamn.

Trots att flertalet föredrar adrenalinet och spänningen i att åka utförsåkning, är även längdskidor väldigt populärt runt om i landet – detta kan även ses på den satsning av inomhusspår som byggts under de senaste åren. I Göteborg har till exempel en arena för längdskidåkning byggts där du kan åka det 1,2 km långa inomhusspåret året runt.

banner_sv

[English]

You might also like: