Är Harry Potter tillbaka?

För många födda på nittiotalet så är Harry Potter ett kärt barndomsminne, och historierna kring Harry Potter, Hermoine Granger och Ron Weasley fångade barn och vuxna över hela världen. De sju böckerna har sålts i över 400 miljoner exemplar i hela världen och översatts till 69 språk, och därefter har böckerna också filmatiserats med stor framgång. Efter år 2011, då sista filmen om Harry släpptes har det varit rätt tyst om författaren J.K. Rowling och hennes böcker – hon har bland annat släppt en vuxenroman och ett antal andra böcker under olika pseudonym.

Men nu verkar det äntligen som att J.K. Rowling är tillbaka med olika Harry Potter-relaterade projekt! Hon släpper en pjäs som heter ”Harry Potter and the Cursed Child” på Londons West End, samt en filmatisering av boken som sägs vara en förhistoria till Harry Potter – ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”. Båda släpps år 2016 men fansen väntar redan med spänning.

För de som aldrig har tagit sig tid att gå in i Harrys magiska värld så handlar de om den föräldralösa pojken och trollkarlen Harry, som växer upp hos sina icke magiska (i boken kallade ”mugglare”) släktingar. Vid 11 års ålder blir Harry kallad till den magiska skolan Hogwarts där han träffar sina två bästa kompisar: den rödhårige och smådumma Ron Weasley och den smarta tjejen Hermoine Granger, och under åren uppkommer alltid nya hot och situationer som de måste ta hand om. Det finns sju böcker: ”Harry Potter och de vises sten”, ”Harry Potter och Hemligheternas kammare”, ”Harry Potter och fången från Azkaban”, ”Harry Potter och den flammande bägaren”, ”Harry Potter och Fenixorden”, ”Harry Potter och Halvblodsprinsen” och sist ”Harry Potter och dödsrelikerna”. I filmatiseringarna har den sista boken delats in i två delar: ”Harry Potter och dödsrelikerna del 1” och ”Harry Potter och dödsrelikerna del 2”.

Den nya boken ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” är en förhistoria till Harry Potter och sägs utspela sig cirka 70 år innan Harry Potter-serien. Och världen väntar med spänning på om denna film kommer vara en lika stor framgång som de tidigare filmerna.

EnSv_Is Harry Potter making a comeback_intext1

banner_sv

[English]

You might also like: