Bara i Finland…

SE cover SEFinland har präglats av sitt isolerade (?) läge så långt norrut. Detta kan kanske ses som orsaken till varför det finns så många konstiga mästerskap av vilka en del även har VM-status. I ett tidigare Lexio-inlägg bekantades du redan med det något bisarra evenemanget luftgitarrs-VM som hålls i Uleåborg. Här kommer ytterligare 4 obskyra /konstiga/ wtf evenemang som någon galen finländare kommit på:

1. Världsmästerskapet i bastubadning
Har du vad som krävs för att stå ut med en äkta finsk, fuktig bastu där starttemperaturen är 110*C? Besök den finska staden Heinola i augusti för att ta reda på! Lär dig dock lite #bastuetikett# http://www.lexiophiles.com/english/naked-people-of-the-north innan dess.

2. VM i mobiltelefonkastning
Har du alltid längtat efter att få hiva iväg din telefon? Nu har du din chans i augusti under mästerskapet i Savonlinna i östra Finland, eller kanske i något annat land! Sporten har vuxit i popularitet sedan dess födelse år 2000 och det finns nationella mästerskap i minst åtta andra länder, däribland Norge och Storbritannien. Om du är tillräckligt kreativ kan du kanske lyckas vinna freestyle-kategorin. Lycka till!

SE cover EN3. Träskfotbolls-VM
Skulle du vara villig att betala ca 200 euro för att simma runt i lera och “spela” fotboll? Tja, du kan testa detta i Hyrynsalmi i norra Finland. Det handlar tydligen bara om laganda. Det är dags att grisa ner sig!

4. Världsmästerskapet i kärringkånk
Har du en fru, eller kan du låna en? Väger hon minst 49 kg? Tja, då är du redo för ett race kärringkånk! Huvudregeln är att ha kul! Sedan 1992 har fruar kånkats runt i Sonkajärvi, mitt i den finska skogen. Sedan 1996 är det klassificerat som VM. Här är det inte bara det snabbaste ekipaget som vinner, utan du kan också få pris för bäst klädda. Låter det bra? Börja träna nu!

Detta är ingalunda en slutlig lista. Har du hört talas om några andra konstiga finska mästerskap eller evenemang i allmänhet?

[English]

You might also like: