Bibliomani: Se upp för de galna samlarna

Bibliomani. Där är ett intressant ord för er. Så vad betyder det? När mani avslutar ett ord är det sällan positivt. Snigelmani, lermani och knivmani är alla ganska negativa. Dock så finns det undantag. Som Tazmanien. (Så var lugna, Tazmanska läsare där ute!) Det verkar också som om restauranger och TV-spel insisterar på att använda ordet i en positive bemärkelse. Till exempel hittade jag restaurangen Burger Mania på Google. De vet troligen inte om att de skulle kunna använda sloganen: ”Bara för människor som har en överdriven och orimlig entusiasm för hamburgare”. För det är vad mani betyder: Att ha en överdriven och orimlig entusiasm för något.

Så biblio-delen då. Det är helt enkelt latin för bok. Så bibliomani är alltså följaktligen tillståndet hos människor som avgudar böcker och samlar så många som de kan lägga vantarna på. Och inte för innehållets skull heller.
De är ute efter de där svårhittade, dyra böckerna, gjorda av ovanliga material och med häpnadsväckande omslag. Ju ovanligare desto bättre.

Det första uppmärksammade fallet av bibliomani var så tidigt som det första århundaret efter kristus I Rom där en kille till och med mördade människor för att komma över böcker till sin samling. Ett mer modernt fall är Stephen Blumberg som 1990 arresterades för att ha stulit mer än 23 600 ovanliga exemplar till ett värde av 5.3 miljoner amerikanska dollar.

Detta fick mig att tänka. Vilka böcker har jag hemma som skulle kunna sätta mig i fara att stöta på någon av dessa människor? Vi har faktiskt en gammal lagbok från 60-talet eller något . Det skulle kunna vara ögongodis för en biblioman. Antagligen borde jag göra mig av med den.

Gudskeklov för internet. Utan det skulle jag aldrig känna till alla knasbollar där ute och stå oförberedd när de slår till.

[English]

You might also like: