De svenska nummerplåtarna

Då var det dags att skriva om de svenska nummerplåtarna. Om man jämför med dem andra länderna i den här serien så har vi det, om något tråkigt, väldigt bra i Sverige.

Vi har tre bokstäver och tre siffror. Dessa har ingen betydelse utom den sista siffran som avgör när på året man måste besiktiga sin bil. En plåt sätts på en bil och sedan sitter den där. Det spelar ingen roll vem som kör bilen, köper bilen eller för den delen säljer bilen. Bilen registreras och sedan så krävs det nästan att den skrotas eller säljs utomlands innan den får nya plåtar. Hur enkelt som helst!

I Sverige kan man också beställa egna plåtar. Helt individuellt anpassade. Om man heter Bosse, och Bosse är ledigt, så kan man betala 5.000 SEK och i fem års tid köra runt med Bosse på bilen. Detta har blivit allt vanligare av någon anledning. Åtminstone tycker jag mig se fler sådana bilar på vägarna. Självklart är dock den egna plåten personlig. Man behöver bara anmäla vilket registreringsnummer som man vill ersätta den med!

artikeln är skriven av Christopher Wendels

You might also like: