En natt av eld, häxor och hemgjorda båtar – men inte för en expat

Det är en spännande dag i Sverige idag, den 30:e april. I den engelskspråkiga versionen av denna artikel försöker jag sätta in en oinvigd utlänning i hur det svenska firandet funkar. Från hens utomstående synvinkel kan det vara nog så intressant att höra om majbrasor, folktro och den svenska mösspåtagningen, men för en sverigebo är det kanske snarast fest och röd dag som lockar. Olika perspektiv belyser såklart olika aspekter av högtiden – och i den svenska versionen av den här artikeln vill jag ta upp ett tredje: vad är Valborg för en expat?

Jag gillade aldrig Valborg när jag bodde i Sverige. Supandet och festpressen fick mig att vilja hoppa över hela grejen, vilket såklart inte är möjligt som svensk i Sverige. Även ett icke-firande av Valborg blir ett ställningstagande och ett erkännande av högtiden. Senast jag var ”hemma” den 30 april hade jag pliktskyldigast gjort upp planer på att åka till Uppsala. Jag var på väg till tåget redan när en vän ringde och beklagade sig över något med hennes pojkvän, och det var nog jag snarare än min vän som insisterade på att jag skulle skippa mina valborgsplaner och åka hem till henne och med-deppa istället. Det var allt jag kunde göra att inte helt och fullt glädja mig åt hennes elände.

Nu jag bor utomlands får dock allt svenskt ett nostalgiskt skimmer omkring sig. När jag skrev den engelskspråkiga valborgsguiden började det klia i kroppen när jag insåg att det redan var Kvalborg – som jag aldrig ens firat eller upplevt! – och jag drabbades av en stark längtan efter rökluktande ytterkläder, eldsvid i ögonen och ”Första maj välkommen”. Valborg gör sig väldigt bra från ett visst avstånd.

Men ikväll firas det inte bara hemma i Svea. Se engelskspråkiga Wikipedia för en översikt av den internationella spridningen av vad vi kallar Valborg, på engelska ”Walpurgis Night”. Den förekommer även i Finland, Estland, Tjeckien och till och med här i Tyskland, så något slags firande lär det ändå bli för mig.

[English version]

You might also like: