Falska vänner mellan svenska och engelska

För länge sedan publicerade vi en lista av falska vänner här på Lexiophiles, och nu är det dags för en uppföljare!

Falska vänner är en term för när två ord i olika språk har olika betydelser, trots att de stavas eller låter likadant. Detta kan leda till missförstånd och en hel del pinsamma eller komiska situationer, och mellan svenskan och engelskan finns en hel del av dessa, så det gäller att se upp. Här kommer några falska vänner som skriftligt kan ge anledning till väldigt pinsamma situationer.

Bad – bath: Bad är det svenska ordet till “bath”, medan på Engelska betyder ordet “dålig” – definitivt inte att ta ett renande bad.

EnSv_Watch out for Swedish-English false friends_intext1

Bra – good: På svenska betyder bra “good”, men på engelska är det ett underklädesplagg vi pratar om.

Smoking – tuxedo: Ordet “smoking” kommer ifrån engelskans “smoking jacket”, vilket betyder “rökrock” på svenska. “Smoking jacket” används dock inte längre i engelskspråkiga länder utan i USA används numera “tuxedo”.

EnSv_Watch out for Swedish-English false friends_intext2

Fart – speed: Detta kan vara en väldigt pinsam falsk vän – på engelska är nämligen “fart” prutt eller fjärt. På svenska är det dock “speed”, alltså hur snabbt bilen åker etc.

Kiss – pee: På svenska är “kiss” är ett annat ord för “urin”, men på engelska betyder det “en kyss/puss”.

EnSv_Watch out for Swedish-English false friends_intext3

Slut – end/finished: “Slut” på svenska betyder att någonting är över. T.ex. så kan man säga att filmen är “slut” när den är över. På engelska däremot så är det ett ord för någon som är lösaktig.

EnSv_Watch out for Swedish-English false friends_intext4

Dog – died: I svenskan är inte “dog” din fyrbenta bästa vän, utan faktiskt ett verb: “att dö”. Inte så kul att förväxla!

Detta är bara några av de olika förvirrande falska vänner som finns mellan svenska och engelska. Men nu har denna texten kommit till sitt slut, hoppas att ni hade en bra time!

banner_sv

[English]

You might also like: