Från morgon till kväll – Midsommaren på Åland

SE Midsummer Intext SEI Skandinavien och i Finland är det nästan den tiden på året igen då det faktum att solen (nästan) aldrig går ner firas. Tyvärr verkar det i år som om vädergudarna inte helt är på vår sida med alarmerande rapporter om snö tidigare den här veckan. Men låt oss hålla tummarna för solsken, eftersom det mesta av firandet ju äger rum utomhus.

I denna artikel kommer jag ge er ett exempel på hur firandet kan se ut där jag kommer ifrån. Du får detta i form av en tidtabell. Håll i hatten, nu kör vi!

Midsommarafton: fredag ​​20 juni

10:00 Du dekorerar ditt hus/lägenhetshus etc. med kransar och buketter av sommarblommor, och lövar med björkar (ja, riktiga förstås!).

11:45 I sista minuten, panikartat och trångt med turister, försöker du göra dina sista matinköp innan butikerna stänger klockan 12.00.

14:00 Kvinnorna hjälper till med de sista dekorationerna av midsommarstången och männen reser sedan med gemensamma krafter denna enorma fallossymbol som symboliserar fertilitet, god skörd och en massa annat. Då stången är rest sjungs Ålänningens sång och den traditionella dansen kring midsommarstången inleds för alla, både ung och gammal!

18:00 Ett fullfjädrat grillparty hålls utomhus i trädgården/på båten/vid stranden etc. Förutom alla sorters grillat kött och grönsaker äts det nypotatis med dill och smör tillsammans med inlagd sill. Till detta dricker man förstås snaps och sjunger snapsvisor för full hals tillsammans i goda vänners lag.

22:00 Du deltar i den traditionella midsommardansen som hålls på ungdomslokalen eller byns samlingslokal, kanske med avsikten att finna lämpligt sällskap för att titta på hur solen nästan går ner, innan den genast går upp igen?

Midsommardagen: Lördag 21 juni

~04 (eller när du nu har festat klart) Tjejerna i gruppen blir plötsligt alla vidskepliga och springer runt och plockar sju olika sorters blommor att lägga under kudden så att de kan drömma om sin blivande make!

Skål och glad midsommar!

[English]

You might also like: