Har alla svenska bakelser en egen dag? Det svenska köket del 2

Som svar på frågan ovan – nej alla svenska bakelser har inte sin egen dag då vi firar och äter dem. Dock har två av de typiskt svenska godbitarna som presenteras i den här listan det: Fettisdagen för semlor och Kanelbullens dag. Hoppas att du är hungrig, för här kommer ytterligare en lista på typisk svensk mat som du kommer att vilja testa!

Semla

En semla är en vetebulle med kardemumma som innehåller mandelmassa och grädde, och dessa är väldigt populära i Sverige. Som många andra svenska bakelser har semlan en egen dag – Fettisdagen – som inträffar varje år exakt 47 dagar innan påsk, så semlor äts främst i början av året.

EnSv_Typical Swedish food part 2_intext1

Västerbottenostpaj

Detta är en paj gjord av svenska motsvarigheten till parmesanost. Det är läcker och är inte alltför svår att göra själv, men den kan också köpas i nästan alla svenska matbutiker.

EnSv_Typical Swedish food part 2_intext2

Skivade jordgubbar med mjölk och socker

Alla svenskar växer upp med att äta jordgubbar med mjölk (eller grädde) och socker på somrarna! Jordgubbarna skivas och läggs i mjölken eller grädden och sockret hälls på sist. Detta är en sommarfavorit för såväl vuxna som barn!

EnSv_Typical Swedish food part 2_intext3

Toast Skagen

Detta är en mycket vanlig svenska förrätt, och till den brukar ett glas champagne eller mousserande vin vara gott. Rätten består av en toast med skagenröra ovanpå, följt av en citronskiva, färsk dill och löjrom.

EnSv_Typical Swedish food part 2_intext4

Wallenbergare med skirat smör, potatismos, ärtor, lingon och sås

Wallenbergare med skirat smör, potatismos, ärtor, lingon och sås är en klassiker som ofta äts som söndagsmiddag i svenska hushåll. Denna rätt är inte det nyttigaste du kan äta då den innehåller enorma mängder grädde och smör – men det är också grädden som gör rätten underbart god.

EnSv_Typical Swedish food part 2_intext5

Kanelbullar

Kanelbullen är en svensk klassiker, och den 4 oktober är kanelbullens dag i Sverige. Det är bullar som har kanel och socker inuti, och riktiga svenska kanelbullar har också pärlsocker ovanpå. Varför inte försöka göra dem själv? Följer du detta recept är det relativt enkelt, bara kom ihåg att ha tålamod under jäsningen och att inte tjuvsmaka på degen – då får du ont i magen.

EnSv_Typical Swedish food part 2_intext6

banner_sv

[English]

You might also like: