Hur gör djur – när de pratar?

Allas favoritgrej med djur är när de beter sig som människor och gör typiska människosaker. En hund är rolig; en hund som har en hatt på sig är mycket roligare. En katt är cool; är tjurig katt är coolare. Kanske är det en anledning till varför människor är så fascinerade av djurs sätt att kommunicera – just språk verkar vara det mest typiska av mänskliga karaktärsdrag, och något som är helt omöjligt att få djur att härma. Men varför skulle vi? Kolla in den här listan med grymma sätt djur ”pratar” och ge mig sedan en bra anledning till varför vi inte hellre borde härma dem!

Valar kan använda sig av en massa runthoppande för att kommunicera. Meddelanden om aggression, parningsdags eller rovdjursvarningar kan skickas ut genom att valen skuttar upp över ytan eller till och med genom att den ljudligt plaskar ner igen. Närmaste mänsklig motsvarighet: magplask.

Kycklingar börjar tvittra upp till 24 timmar innan de kläcks. Varför? Vem vet. Mänsklig motsvarighet: ultraljudsfoton i sociala medier.

Geckoödlor kan beställa mat genom att enbart nicka. Närhelst en puckelstrit finns i närheten, nickar geckon sitt huvud och gapar stort – en signal för insekten att spruta lite av sin honungsdagg (eller med ett annat ord: bajs) in i ödlans mun. Mänsklig motsvarighet: hämtmat. (Se hur det går till här.)

Påfåglar är med rätta kända för deras stjärtfjädrar. Det är ingen överraskning att de ståtliga plymerna används för att locka till sig partners – men visste du att de också kan skrämma bort rovdjur? (Se en pågel skrämma en katt här!)

Avslutningvis, dags för lite vetenskap:

Chimpanser hälsar på varandra med högerhandsgester. Till skillnad från människor verkar dock primatarten inte föredra högern för icke-kommunikativa rörelser (som t.ex. att klia sig på näsan). Detta indikerar att chimpansers kommunikativa processer främst sker i deras vänstra hjärnhalva – precis som hos människor. Inom mänsklig evolution, om kommunikation var en viktig faktor för överlevnad, så kan detta förklara varför de flesta människor idag är högerhänta. (Läs en fascinerande artikel på engelska om detta här.)

Har du någon favorit? Gjorde din hamster något coolt imorse? Dela med dig i kommentarsfältet nedan!

[English]

You might also like: