Kaffe, heavy metal och ishockey i Finland och Sverige – vad står på?

Another_View_to_lake_Iso-Vietonen_from_Liinankivaara_Mountainside
För en icke-nordisk person brukar Finland och Sverige ofta vara rätt så mystiska och okända länder. Trots kulturella skillnader som lätt kan upptäckas om man betraktar det dagliga livet i de två länderna noggrannare, så finns det ju många intressanta likheter mellan Finland och Sverige. Det kan vara intressant för utlänningar att veta att:

  • Vi har flest heavy metal-band per capita…

…och heavy metal är inte okonventionellt på något vis.

  • Vi dricker mycket kaffe

…eftersom vi ju behöver något som får oss att vakna även när det är mörkt större delen (eller hela) dagen. Och det handlar ju inte om raffinerade espresson – nej, det handlar om att hälla i sig 5-6 stora muggar under dagen (därför är vi ju de ivrigaste kaffedrickarna i världen).

Korvapuusti

  • Vi tar ishockeymatcher på största allvar…

…alltså när vi spelar mot varandra, annars inte så värst. De största matcherna någonsin har ju varit de ishockeyfinalerna där det finska och det svenska laget spelar mot varandra och kämpar för sin stolthet.

Det finns även en allmän uppfattning om att folk i Norden ”inte pratar”. I praktiken stämmer det i viss mån in på Finland, men mindre så på Sverige. Som exempel så existerar så kallad ”small talk” eller småprat inte riktigt i Finland, där en pinsam tystnad inte är pinsam. I Sverige däremot kommer folk säkert att märka att det är väldigt vanligt att babbla om ditt och datt, troligen flera gånger om dagen under den legendariska svenska fikan. När allt kommer omkring ska man dock naturligtvis inte haka upp sig på sådana här stereotyper – alla är ju olika!

[English]

You might also like: