Kampen mot dina frestelser

LaskiaispullaIdag inleds påskfastan – eller bara fastan – i den kristna världen, och den här dagen kallas askonsdagen. Inget bättre sätt att inleda fasteperioden – då man borde motstå alla möjliga frestelser – än att äta en massa gott dagen innan! Dagen innan askonsdagen har man alltså en dag som kallas fettisdagen, eller fastlagstisdagen i Finland. På engelska kallas den här dagen Shrove Tuesday, där namnet kommer från ordet ”shrive” som betyder att ”bekänna”.

En naturlig sak att göra dagen innan fastan är att njuta av olika delikatesser, och varje land har förstås egna unika traditioner!

I den anglosaxiska världen känns fettisdagen även vid namnet ”Pancake Tuesday”, alltså pannkakstisdagen, och handlar förstås om att äta många pannkakor. Även i Frankrike är pannkakor, eller crêpes, en favorit dagen före fastan, eller Mardi Gras som det kallas, och i Nederländerna äts det traditionellt sill på askonsdagsmorgonen.

Crêpe_opened_upI Finland och Sverige associeras en speciell delikatess med påskfastan: en söt bulle fylld med vispgrädde, mandelmassa och/eller sylt. Liknande läckerheter äts även i de andra nordiska länderna och i Baltikum.

Alla känner ju till den här godsaken: semlan, eller fastlagsbullen som den kallas i Svenskfinland, och laskiaispulla som det heter på finska. Som ordspråket lyder, ett kärt barn har många namn! Semlan kan du även lära dina utländska vänner att laga eftersom det inte alls är så krångligt: baka en bulle smaksatt med kardemumma, skär bort toppen och proppa bullen full med dina favoritfyllningar. Sedan är det bara att sätta sig ner med en kopp te eller kaffe och njuta!

[English]

You might also like: