Kan den verkliga Medelsvensson vänligen stå upp?

När du registrerar eller fyller i ett formulär av något slag, är det ganska vanligt att du kommer att få ett exempel på en påhittad person som har redan fyllt i detta formulär, med fäk information, så att du vet hur det ska göra ordentligt. På engelska heter denna person ofta John Smith eller John Doe. John Smith är en representation för den genomsnittliga befolkningen, och hans “generisk namn” har blivit förknippade med statistik för kärnfamiljen. Till exempel, inkomster, boende, sociala relationer, resor, rekreation, etc. Om du passar in i dessa normaliserade serier, är du ganska vanlig. I amerikanska kulturen, “denna” Average Joe “är ett vanligt foder till karaktär i TV eller filmer, serietidningar, romaner eller radiopjäser. På tv, hittar du honom i Doug Heffernan (King of Queens), Archie Bunker (Alla i familjen) och Homer Simpson (The Simpsons) (http://en.wikipedia.org/wiki/Average_Joe # Variants_in_other_countries).

Namnet John Smith har blivit knutit med intetsägande normalitet i vardagen standarder. Det är därför inte vanligt att träffa en verklig person med det namnet eftersom det har blivit en “generisk etikett.” Men i USA, är namnen Mario Rossi, Juan Perez eller Kalle Svensson inte alls normala. Men det roliga är att dessa namn är “generiska etiketter” i Italien, Puerto Rico och Sverige. Vi har kommit underfund med att varje land verkar ha någon typ av okänd identitet som är kopplad till denna “Medelsvensson”, och det finns otroliga variation mellan dem alla.

Här är några exempel på olika länders “generiska namn”:
USA: John Smith/Doe, Jane Smith
Irland: Michael Murphys
Tyskland: Klaus Mustermann, Erika Mustermann
Polen: Jan Kowalski, Anna Kowalska
Sverige: Sven eller Kalle Svensson
Danmark: Jens Jensen
Norge: Ola Nordman, Kari Nordman
Italien: Mario Rossi, Maria Rossi
Frankrike Michel Dupont, Marie Dupont
Kenya: John Kamau
Puerto Rico: Juan Perez

När vi hittade dessa olika formler namn så blev vi medvetna också om alla “oidentifierade personer” i världen:
USA: Joe Shmoe, Average Joe
Tyskland: Otto Normalverbraucher
Sverige: Medelsvensson
Finnland: Matti Meikäläinen
Danmark: Morten Simpleman
Norge: Ola Nordmann
Polen: Kowalski
Storbritannien: John Doe, Joe Blogg

Dessa namn är egentligen inte människa namn alls. Det tyska ordet “Normalverbraucher” betyder bokstavligen “genomsnittskonsument”, och det finska ordet “Meikäläinen” betyder “en av oss.” Kan du tänka dig att presentera dig själv som “Hej, jag heter Herr Genomsnittskonsumenten”?


Även om det inte visas vara många likheter mellan dessa namn har vi hittat en länk från det ena till det andra. Åtminstone för de generiska formelnamnen. De flesta har rötter i någon historisk figur. Kapten John Smith dök upp på en 1616 karta över New England och var en av de första amerikanska hjältar. John Smith är också namnet på en av huvudpersonerna i Disney filmen Pocahontas, vilket motsvarar en kaukasisk man. Det generiska kenyanska namn är John Kamau, som var den första presidenten i Kenya efter kolonialstyret.

Existerar Medelsvensson i verkligheten ? Tja, det är nog inte sant, det är bara en persona som varje civilisation har skapat och behöver som sociologiskt referens.

[English]

You might also like: