Känner du till ditt arv?

När jag förra veckan satt och letade efter intressanta platser att besöka i mitt närområde upptäckte jag att den gamla hansastaden Lübeck, som ligger bara en timme bort från mig, är med på UNESCOs Världsarvslista. Detta fick mig att fundera på vilka andra häftiga platser som finns i närheten av där jag bor och om jag hade besökt några. Efter en snabb googling kunde jag konstatera att det finns 37 platser med på listan från Tyskland. Och jag har ännu inte sett en enda en av dem… För att rädda min heder kollade jag upp hur många jag besökt i mitt kära hemland Sverige. Resultatet var inte direkt upplyftande, 1 av 15! Så i ett sista desperat försök att hitta åtminstone ett par ställen jag sett, sökte jag mig runt globalt och kunde till min tröst hitta ett tiotal ställen jag besökt.

För er som inte riktigt vet vad UNESCOs Världsarvslista är kommer här en snabbgenomgång.
Världsarvslistan grundades genom en konvention av FN-organisationen UNESCO 1972. Tanken med listan är att uppmuntra indentifikationen, skyddandet och bevarandet av kultur- och naturarv runtom i världen som anses vara av enastående värde för mänskligheten. Platserna kan vara till exempel monument, skogsområden, sjöar, städer eller berg. Några välkända platser på listan är Chichén Itzá, pyramiderna i Giza och Petra i Jordanien. För tillfället finns det totalt 962 platser på listan och varje år läggs det till nya efter att respektive land nominerat vad de anser vara lämpligt att vara med. Den senaste tiden har dock Världsarvslistan blivit ifrågasatt för att lägga till för många platser och att listan utnyttjas av länder bara för att gynna turistnäringen och inte bevarandet av platserna. Dessutom har Wikimedia, organisationen bakom Wikipedia, förra året startat en namnlista för att Wikipedia ska bli en del av UNESCOs Världsarvslista. Om de lyckas, skulle Wikipedia vara det första digitala objektet på listan.

Ifrågasatt eller inte, så främjar Världsarvslistan samarbete mellan länder i att bevara vårt arv (och sätter ihop en jättebra lista över häftiga ställen att besöka). Därför tänker i alla fall jag inom den närmsta tiden försöka att besöka fler platser på listan och jag börjar med Lübeck.

Vilka platser på Världsarvslistan skulle du vilja besöka? Känner du till några där du bor?

[English]

You might also like: