Konstiga finska emojier och deras betydelser

I slutet på 2015 blev Finland det första landet att lansera sin egen emoji-kollektion. Var och en av de 49 emojina representerar på något sätt finsk kultur och identitet, och medan betydelsen bakom dessa emojier säkerligen är självklara för oss finländare, kan det vara lite knepigare för er andra att förstå vissa ikoner. Därför har jag bestämt mig för att förklara några av emojierna för er. Ni kan tacka mig senare! 😉

  • Nokia 3310

intext 1

Om jorden en dag träffas av en jättelik komet som tar kål på hela mänskligheten, kommer Nokia 3310-mobilerna att vara det enda tecknet på att liv någonsin har existerat på denna planet. På något sätt skulle dessa telefoner klara även den värsta apokalypsen man kan tänka sig. De är helt enkelt legendariska.

  • Bastukvist

intext 2

Det kanske ser ut som en oskydlig grön bukett, men detta är ingenting som du sätter i en vas… detta är ett måste i varje finsk sadomasokists verktygslåda. Nej, jag skämtar bara. Kanske. Men allvarligt talar – finländare älskar att daska sig själva (och varandra) med björkkvistar i bastun. Det är inte bara roligt, det är också toppen för blodcirkulationen!

  • Kalsarikännit

emoji-kalsarikannit_m_intext 3

Vi finländare är de enda människorna i världen som har ett ord för att dra en fylla hemma i bara underkläderna: kalsarikännit. Det är inte sorligt eller desperat… det är kulturellt. (Det är i alla fall vad vi intalar oss själva).

  • Lycka

intext 4

Inget gör en finländare lyckligare än att se Sverige förlora – i vad som helst. Det finns till och med ett uttryck för detta: ”Det viktigaste är inte att Finland vinner, utan att Sverige förlorar”. Någon djupare förklaring krävs knappast.

  • Torilla tavataan

intext 5

Den enda gången du någonsin kommer att se oss finländare gå samman och öppet visa vår glädje i ett hav av främlingar är då vi vinner en ishockeyturnering. Traditionen är den följande: Man går till det lokala torget (torilla tavataan, ’vi ses på torget’) och skriker, sjunger och dricker – speciellt ifall vi vann över Sverige (se föregående punkt).

Så där, varsågoda – lite finländska kulturella fenomen, traditioner och uttryck för att förgylla din dag. Du kan se resten av Finland-emojierna här!

 

Bilder: www.finland.fi

banner_sv

[English]

You might also like: