Kräftskiva för nybörjare

Om två veckor är augusti här, vilket betydet att kräftskiveperioden i Sverige börjar. Traditionen att äta kräftar är en av de äldsta i Sverige och har funnits i över 500 år. Det började på 1500-talet då kung Erik XIV brukade äta denna delikatess, till att idag ha blivit den troligtvis kladdigaste festen på hela året. Så hur går en kräftskiva till egentligen?

Här är den ultimata guiden för dig som aldrig deltagit:

1. Först och främst måste du få tag på huvudingrediensen, enorma mängder kräftor. Om du känner dig som en mästerfiskare kan du alltid gå ut i nattetid med kräftburar fyllda med rutten eller rå fisk som bete och fiska upp dem. Eller, om du är lite lat som jag är går du till närmsta butik och köper billiga kinesiska eller turkiska kräftor (de svenska är mycket godare men dyra).

2. Efter att du fixat kräftorna är det dags för att fixa mer tilltugg eftersom du förlorar fler kalorier än du får i dig genom att bara äta kräftor. Vanligtvis äter man kräftor med olika pajer såsom västerbottenpaj, bröd, snaps och ännu mera snaps! Som alla större svenska högtider är ett större intag av alkohol en viktig del av festligheterna. För att få till en ännu festligare stämning är det viktigt att bära roliga hattar och färgglada haklappar. Dessutom underlättar det om dukningen till största delen är gjord av material som kan slängas tillsammans genom att knyta ihop duken med all dukning på.

3. Nu är du redo för att börja festligheterna på riktigt! Det finns otaliga tekniker för att äta de förkokta kräftorna men grundregeln är att den som äter mest av en kräfta är den mest erfarna. Många väljer att börja med att bryta av ryggen på kräftan för att sen suga i sig den salta saften ifrån magen. Därefter är det dags för den köttigaste delen på kräftan, nämligen klorna. Tillsist åtnjuts det delikata smöret som skrapas fram från bakhuvudet på kräftan. Glöm inte att dricka en snaps var femte minut tillsammans med en glad snapsvisa som får dig att glömma hur kladdig du blir av ätandet.

4. Om du fortfarande är vaken fulländar du kvällen med ett avslutande bastubad. Men misströsta inte om du redan har somnat, kräftskiveperioden pågår i två månader!

Vilken är din favorithögtid i Sverige? Har du prövat nån liknande högtid utomlands?

[English]

You might also like: