Lucia

I Sverige är den 13 december inte bara en vanlig dag – det är Lucia! Och för de som inte är uppvuxna i Sverige är detta förmodligen något väldigt främmande. Lucia en jultradition som firas i Sverige och Norge varje år den 13 december. På denna dag klär flickor och pojkar upp sig i vita fullängdsklänningar och sjunger sånger tillsammans. Det är en av de mest djupt rotade traditionerna som firas i Sverige och nästan alla svenskar kan Lucia-låten utantill.

EnSv_Lucia − the bearer of light_intext1

Enligt gammal historia, så är Lucia en mytisk figur med rollen som bärare av ljus in i den mörka svenska vintern, och traditionen säger att Lucia ska bära ljus i håret. Ett ”Luciatåg” (eller “Lussetåg”) är när utklädda vuxna eller barn går på rad och sjunger Luciasånger för en publik. Eftersom det bara är en Lucia, så är konkurrensen om rollen hård. Dock så varierar detta med ålder – på dagis och bland de yngsta har alla förmånen att vara Lucia, medans konkurrensen blir hårdare ju högre upp i åldrarna man kommer.

EnSv_Lucia − the bearer of light_intext2

I ett så kallat ”Luciatåg” går Lucia först med ljus i håret (numera är det dock mer förekommande med elljus), och efter det kommer tärnorna som har glitter i håret och ett ljus i handen, sedan kommer tomtenissarna i röda dräkter, stjärngossarna med höga strutar på huvudet, och sist pepparkaksgubbarna. Detta Luciatåg sjunger en rad sånger i affärer, på ålderdomshem, i kyrkor och på kontor. Jag skulle nästan våga påstå att hur mycket du än försöker, så kommer du inte att kunna undgå att se minst ett Luciatåg i Sverige den 13 december.

Till Luciatåget brukar de söta saffransbullarna ”Lussekatter” eller ”Lussebullar” ätas, tillsammans med pepparkakor och glögg eller kaffe. En gammal tradition är att barnen på Luciamorgonen väcker föräldrarna med ett Luciatåg och ”Lussekatter” och kaffe.

EnSv_Lucia − the bearer of light_intext3

Om du fortfarande känner dig osäker, eller vill veta mer om det svenska Luciafirandet så kan du kolla på detta klipp: “Swedish Lucia for Dummies”.

banner_sv

[English]

You might also like: