Modersmål, jag kommer hem igen

Här på Lexiophiles publicerar vi alla artiklar på två språk: på engelska och på vårt modersmål. De flesta av oss skribenter gör den engelska versionen först, och översätter sedan till vårt första språk. Att låta detta vara målspråket är förstås standard för varje översättare, men det som är intressant här är att vi verkar känna oss mer bekväma med att komponera texter på engelska. Faktum är, att efter fyra års utlandsboende är jag nu både förväntansfull och rätt skapligt nervös att vara på väg hem till mitt modersmål.

Tänk om jag gör misstag? Jag vet att jag aldrig kommer glömma min svenska, men icke desto mindre är jag påkallande medveten om att jag nyligen översatte ”fastighetsgräns” med ”speed limit” – faller det under ”bara mänskligt” kanske? Det är i vilket fall endast ett exempel av flera språkliga… ska vi kalla dem olyckhändelser?, som jag har orsakat på svenska. När jag är utomlands, och kämpar mig fram på olika mer eller mindre främmande språk, är det rätt ursäktat när det blir fel.

Risken att jag ska låta dum på svenska beror nog dock i lika hög utsträckning på att jag kommer peppra mitt språk fullt med idiom och andra ”coola” svensla uttryck som jag har längtat efter att kunna använda ända sedan jag flyttade utomlands. Detta inkluderar 2009 års trendiga slangord, som jag aldrig hann tröttna på. Allra särskilt ser jag fram emot att kalla folk för ”rikspucko” eller lägga till ”ap-” framför alla mina favoritadjektiv.

Sist men inte minst, gör det mig förstås nervös att tänka på att jag kommer åka hem och då kanske glömma språken jag talat i mina nyare hem. Som tur är har min utlandsvistelse – och speciellt min bab.la-praktik – lärt mig allt jag behöver veta för att kunna hindra en sådan utveckling. Tandems, TV-program och te-träff med mina nya internationella vänner är alla bra sätt att hålla allt i minnet.

Och som om det inte var tillräckligt, har vi ju Top 100 Language Lovers-tävlingen som hjälper till genom att sammanställa en lista över de ultimate språkälskarna i onlinecommunityt. Alla kan vara med och påverka vilka vinnarna blir – klicka här för att rösta.

[English]

You might also like: