När bar du overall senast?

I alla länder och på alla universitet finns det otaliga traditioner som är livsviktiga och nästa heliga för endel. Amerikanska studenter till exempel har sina ”fraternities” och ”sororities”, britterna stjäl vägskyltar och i Sverige bär man overall !? Hursomhelst, overallerna är inte bara ett klädesplagg. För endel studenter är det lika viktigt som en prästs kåpa eller en polis uniform.
Traditionen startades när en grupp andraårselever köpte in vägarbetaroveraller till insparksveckan på sitt universitet, vilket blev otroligt populärt. Traditionen har sedan dess spridit sig över hela landet och även till Finland. I början var overallen bara en kul och användbar partyoutfit men på senare år har fler och fler regler och ritualer skapats kring den.

Så vilka regler och ritualer måste man följa för att bära overallen?

1. Först och främst för att ens få bära overallen måste man utlova sin lojalitet till overallen genom en initiationsrit. Detta är ofta gjort genom att svära en ed där man lovar att följa de regler och ritualer som omger overallen.

2. Det är otroligt viktigt att du skaffar en overall i rätt färg eftersom overallen används för att skapa gemenskap mellan dig och dem inom samma fakultet. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att färgerna skiljer sig åt mellan olika universitet. Så en ingenjörstudent kan i en stad uppfattas som att vara en sjuksköterskestudent medan i en annan ekonom.

3. När du har fått din overall måste du komma ihåg att det är strikt förbjudet att tvätta den eftersom en skitigare overall innebär högre status. Eller förresten, det finns ett sätt. Om du är i den! Detta är vanligtvis gjort genom att simma i en kanal, sjö eller varför inte en fontän?

4. Ett annat sätt att få högre status i overallgemenskapen är att samla på sig så många märken som möjligt. Du kan få märken genom att gå på sittningar eller delta turneringar inom beerpong och caps. En riktig högstatusoverall kan du se på bilden ovan.

5. En sista viktigt regel är att om du har någon som helst intim relation med en person från en annan fakultet måste du byta en del av din overall med denna person. Vilken del av overallen det är beror på hur intima ni blir.

Har du en studentoverall? Vilka studenttraditioner har du på din skola?

[English]

You might also like: