Nordisk inspiration till julbordet!

Privat_julbord
Förutom speciella traditioner runtom i världen kring juletid finns det även otaliga traditioner när det gäller vilka delikatesser som absolut måste dukas fram på julbordet!  Det är alltid en stor glädje att upptäcka olika länders läckerheter, och därför vill jag i denna artikel ge er läsare en inblick i vad som serveras på julafton i de nordiska länderna.

Vissa maträtter är bara ett måste i alla nordiska länder, såsom gravlax och glögg (på svenska och isländska), gløgg (på danska och norska) eller glögi (på finska). Glögg är ju den nordiska varianten av engelskans mulled wine eller tyskans glühwein, dricks både med eller utan alkohol, och smaksätts ofta även med mandel och russin. En annan nordisk julklassiker är ju såklart risgrynsgröt som kan serveras med till exempel kanel, socker eller bärsoppa som ofta görs på tranbär, hallon, röda vinbär eller körsbär. Gröten passar bra som förrätt till julbordet eller som jullunch, och kan även serveras kall till efterrätt. Ofta gömmer man också en mandel i risgrynsgröten och den som hittar mandeln på sin tallrik får en mandelgåva eller får önska sig något! J

Varför inte piffa upp din jul genom att även prova några av dessa urvalda rätter från Norden:

  • Danmark – För danskarna är det väldigt viktigt att njuta av god mat, och juleaften (julafton) är inget undantag! Danskarna bjuder på flæskesteg, skinkstek, eller andesteg, ankstek, med små karameliserade potatisar, röd kål samt den oslagbara brunsåsen.

Joulukinkku

  • Finland – Den viktigaste rätten vid det finska joulupöytä (julbordet) lär nog vara julskinkan, som ofta garneras med senap och skorpsmulor. Skinkan passar utmärkt ihop med rosolli eller rosoll som är en sallad gjord på kokta rödbetor, potatis, morötter, rå lök, saltgurka och möjligtvis sill, och med olika lådor gjorda på morötter och ris, kålrot eller lever och russin.
  • Island – Matlagning spelar en viktig roll i isländskt julfirande och middagen på aðfangadagskvöld (julafton) anses av många vara årets viktigaste middag. Traditionella juldelikatesser är bland andra rjúpa, fjällripa, hangikjöt (hängkött), oftast rökt får- eller lammkött, och laufabrauð (lövbröd), ett runt, tunt och knaprigt bröd med vackra mönster.
  • Norge – I Norge innebär typisk julemat (julmat) pinnekjøtt (“kött på en pinne”), saltade, torkade och ibland rökta revbensspjäll av lammkött, och julepølse (julkorv), gjord på griskött och smaksatt med ingefära, kryddnejlika och muskot. Lutefisk (lutfisk), torkad fisk som har blötlagts i lut och därmed fått en geléaktig konsistens (inte allas favorit!), är också en typisk julrätt, inte bara i Norge utan även i de andra nordiska länderna.
  • Sverige – Sist men inte minst, vid ett traditionellt svenskt julbord kommer man högst sannolikt att börja middagen med sill och strömming, följt av rökt lax och gravlax, och sedan kallskuret såsom julskinka samt pastej. När det gäller varmrätter är ju köttbullar en klassiker på julbordet, men man hittar troligtvis också den välkända och utsökta Janssons frestelsen med potatis, ansjovis, lök och rikligt med grädde. 
    Ta en titt på den här bloggen om du letar efter en utmärkt lista över alla möjliga svenska juldelikatesser!

Missa inte heller de 24 härliga recepten i bab.la:s Internationella receptjulkalender!

[English]

You might also like: