Om flipperföräldrar och att tjejsamla

Vid slutet av varje år publicerar språkrådet en lista med ord som har blivit uppfunna eller har ökat i användning under året. En titt på dessa ord och deras förklaringar är alltid ett trevligt sätt att sammanfatta året och dess händelser. För en svensk gör igenkänningsfaktorn att det blir en underhållande läsning och för en utlänning visar det vad som pågår i Sverige och hur våra tolkningar av internationella händelser ser ut. Så vilka ord är med i 2011:s lista kanske ni frågar. Jo, sätt er bara bekvämt ner så ska jag gå igenom mina favoriter från 2011!

Första ord till rakning är verbet ”att appa” vilket innebär att leka med apparna på din mobil. Jag förutspår att detta ord kommer att upphöra att existera inom ett år då de svenska föräldrarna adopterar det och därmed gör det o-hippt.

Vi hade även i Sverige ord för de totalt virala sociala media fenomenen att uggla och att planka. För dem av er som inte vet, så innebär dessa att huka sig som en uggla respektive ligga platt som en planka på svårtillgängliga platser, ta ett kort på detta och sedan lägga upp det på Facebook. För skojs skull jämförde jag 2011 års lista med dess föregångare från 2002 och jag kan lugnt säga att några ögon av 2002 års modell skulle ha hoppat ur sina ögonhålor vid omnämnandet av dessa fenomen. Jag menar, de hade sin beskärda del av märkliga uttryck på den tiden som galna chipssjukan och att göra en hel pudel men inga så besynnerliga som dessa.

När vi ändå talar om tekniska termer måste jag även nämna verbet ”att padda” som hänvisar till användandet av en Ipad och även som ju alla vet är en viss vårtig amfibie.

Flipperförälder är också ett ord som ökade i användning under 2011. I motsats till en curlingförälder så skjuter en flipperförälder bara iväg sina barn ut i verkligheten som en flipperkula (inte vid födseln utan bildligt talat vid ett senare stadie).

Tjejsamla är ett ord som har skapat viss uppståndelse i Sverige. Det innebär att samla som en tjej, underförstått att tjejer samlar mindre seriöst än män. Detta har tydligen lett till förslaget att ordet killstäda även det borde introduceras.

Slutligen, så är mitt favoritord för 2011 ordet ”retronym”. En retronym är ett nytt ord för någonting gammalt som ersätts av någonting nytt. Förvirrande, jag vet. Men ett exempel är ordet tjock-TV som man ju kallar vanliga TV-apparater nu när platt-TV har introducerats.

Det var min lista det. Vill ni se den fullständiga listan kan ni ladda ner den som PDF på Svenska språkrådets nyordlista för 2011!

[English]

You might also like: