Oxymoron – en enkel paradox?

Jag har alltid varit road av de många möjligheterna som finns att leka med ord så att de får nya innebörder. Därför började mitt huvud snurra med tankar när ett nytt sätt uppenbara sig i samband med att jag såg filmen Extremely Loud and Incredibly Close. Jag försökte komma på oxymoroner. I filmen leker huvudpersonen, den 9 åriga killen Oskar, “oxymoronkrig” som skulle kunna beskrivas som en intelligent strid. Här är ett klipp ifrån filmen för att ge dig en idé om hur det fungerar:

Konceptet oxymoron är i sig ganska enkelt. Du behöver bara kombinera två motsägande ord, vanligtvis ett adjektiv och ett substantiv, såsom äckligt gott eller öronbedövande tystnad. En kul fakta om oxymoron är att ordet i sig är en oxymoron. Ordet härstammar från grekiskan, där ”oxy” betyder vass och ”moron” betyder slö. Oxymoronen har använts sedan länge inom litteraturen och Shakespeare är en av många författare som vid upprepade tillfällen använde sig av det i sina texter. Här är ett exempel ur hans Romeo och Julia:

“O heavy lightness! Serious vanity!
Mis-shapen chaos of well-seeming forms!
Feather of lead, bright smoke, cold fire, sick health!”

Vad som är en oxymoron eller inte är oftast personligt eftersom vi alla tolkar ord med olika innebörder. Detta gör att oxymoroner är ett utmärkt sätt att uttrycka sarkasm. En av mina personliga favoriter i den kategorin, och som en Apple anhängare, är självklart “Microsoft Works”. En annan upptäckt jag gjorde när jag undersökte konceptet oxymoron var stavningen av det engelska ordet för monopol, “monopoly”, som om man delar upp det består av “mono” som betyder en och “poly” som betyder flera. Ganska motsägande med tanke på vad ordet är menat att betyda. Min absoluta favorit däremot är “godmorgon”. För mig, som verkligen inte är en morgonmänniska, finns det inte många ”goda morgnar”…

Vilken oxymoron är din favorit? Kan du komma på en egen?

Här är en lista som lite inspiration. Förresten, hur många oxymoroner hittade du i denna text?

[English]

You might also like: