Påsk så in i Norden

Om du har läst årets påskinlägg har du inte kunnat undgå vilken stor sak mat är under påsken . Du har lärt dig att göra Maultaschen och du vet vad som väntar dig om du besöker Ukraina den här tiden på året. I den här artikeln får du en inblick i vilka de mest speciella påskfestligheterna för varje nordisk tradition är.

OK, då kör vi:

SE Easter Cover English1. Den svenskspråkiga traditionen

Jag börjar med det för oss hemtama påskriset – en fin dekoration vi har för påsken. Visste ni dock att det finns en liknande tradition i andra länder men att det där kan handla om hela träd som kläs så färggrannt som möjligt? Vi däremot håller oss strikt till att endast använda björk- och/eller videkvistar. Vi är också de enda som dekorerar med färgglada fjädrar.

 

SE Easter Mammi2. Den finskspråkiga traditionen

Fortsätter vi österut så njuter finländarna (också de svenskaspråkiga) av påsken genom magen. Vår mest utmärkande maträtt är “memma” (“mämmi” på finska). Det ser kanske inte så mycket ut för världen, eller inte som något man ska äta, men serverat med socker och grädde (eller mjölk om du tänker på figuren) är det supergott och påskdesserten nr. 1.

3. Den isländska traditionen

Ett gemensamt drag för påsken runt om i världen är ägg. Vi har redan igår hört om den ukrainska äggleken, men islänningarna tar denna roliga lek till en helt annan nivå genom att rulla sina målade ägg nedför en backe medan de hoppas på att de inte ska krossas. Detta är det enda stället i Norden där denna tradition fortfarande är vid liv, men det finns olika varianter av denna lek även i andra länder.

4. Den norska traditionen

I Norge är det viktigt att vara runt ens nära och kära under påskfirandet. För de flesta norrmän betyder detta en tur till “hytten” i fjällen. Förutom att åka skidor och förhoppningsvis njuta av det fina vädret tittar de på en ny omgång TV-frågesport – så kallade ” påskenøtter ” – varje dag under påsken.

SE Easter Cover Svenska5. Den danska traditionen

Att ge varandra brev och hälsningar till påsk är en allmännordisk tradition, men ingen av dessa är så söta som danska “gaekkebrev”. Dessaa anonymt skickade brev är en slags skandinavisk origami genom sättet de symmetriskt klipps till. Uppgiften för mottagaren är sedan att gissa avsändaren och att även belöna hen – kanske med ett chokladägg .

Nu återstår det bara för mig att önska er alla:
Glad påsk! Hyvää Pääsiäistä! Gleðilega páska! God påske (x2)!

[English]

You might also like: