Resa billigt i Sverige!

[English]

Hur gör man för att bäst resa billigt i Sverige? Ta bussen. Det går bussar från nästan varje liten by i hela Sverige. Självklart kanske det inte är optimalt om man befinner sig i Malmö och ska till Kiruna att åka buss hela vägen. Däremot om man ska lite mer överkomliga sträckor…

Att åka buss i Sverige är inte bara ett bekvämt och billigt sätt att ta sig fram på, det är ett jättebra sätt att upptäcka landet. Flyger man exempelvis till Stockholm, Göteborg och Malmö så får man knappast se eller uppleva något utöver dessa städer. Åker man däremot buss från Göteborg till Stockholm och sedan ner till Malmö kan man få se nästan hela södra Sverige. Samtidigt som man spar på reskassan.

Sverige är inget billigt land, och den som är ute efter en billig semester på student budget får tänka i nya banor för att få så mycket upplevelse för pengarna som möjligt. Frågan är hur viktigt det är att ha bott, och besökt alla krogar, i Stockholms innerstad. Väljer man att göra det så har man slut på kontot innan man knappat färdigt pin-koden. Tar man däremot bussen ut på landsbygden så finns det otroligt mycket att uppleva, och priserna är mycket bättre.

Sverige har ett rikt kulturarv och turismen på landsbygden är faktiskt bättre än många tror. Är det en shopping semester med nattliv som man letar efter så är det bara att bita i det sura äpplet och hosta upp stålarna, men vill man verkligen se Sverige så behöver resan inte bli så dyr. Här följer lite smarta tips och råd:

1) Skippa att semestra i Sverige mellan mitten av juli och mitten av augusti. Då har alla andra semester och turistnäringen vet hur man tar betalt. Är man ute efter en semester med svenskt sommarväder är mitten till slutet av augusti perfekt. Vädret är till och med oftast bättre då.

2) Åk inte skidor i Sverige, i alla fall inte utför. Bor man i norra Sverige är det en sak, men det kostar lika mycket och tar lika lång tid att åka till Alperna. Där är dock priserna och skidåkningen bättre.
3) Man behöver inte bo på hotell. Det finns vandrarhem och rum att hyra där standarden kan vara minst lika bra som ett hotell, och maten oftast bättre.

4) Undvik turistfällorna. Det finns nästan alltid ett billigare och lika bra, om inte bättre, alternativ i närheten av sevärdigheter och turistmål än det som är mest bekant. Man kanske behöver promenera en bit, men oftast inte värre än så.

5) Öl, vin och sprit är dyrt som skam i Sverige. Om man är på resa från utlandet gör man väl i att proviantera.

6) Maten i Sverige är inte heller billig. Här finns inga genvägar, men de flesta vandrarhem tillhandahåller kök eller plats för matberedning. Hemlagat spar på reskassan!

artikeln är skriven av Christopher Wendels

You might also like: