Se upp för falska vänner på tyska!

Flag_of_Sweden_and_GermanyFalska vänner är alltid fascinerande, särskilt för dem som lär sig språk och oskyldigt lånar ord här och var från andra språk, i hopp om att de betyder ungefär samma sak! Jag har redan skrivit om några av de falska vännerna mellan svenska och engelska, och den här gången vill jag utforska några av likheterna mellan det svenska och det tyska språket.

Eftersom båda språken tillhör den germanska språkgruppen, tyska är ett västgermanskt språk och svenska ett nordgermanskt språk, är det oftast mycket bra att kunna ett av språken när man lär sig det andra. Men låt dig inte luras av dessa ordpar – trots att de ser mycket lika ut eller till och med är identiska så har de inte samma innebörd!

    Hexagon_nuts

  • Semester – semester: Detta ord är bra att börja med och bra att komma ihåg i framtiden, eftersom ordet på tyska har nästan har motsatt betydelse. ”Semester” på tyska betyder alltså inte lov utan termin!
  • Mutter – mutter: Ett mycket viktigt ord för en tyskspråkig, men troligen inte särskilt viktigt för den genomsnittliga svensktalanden. “Mutter” på tyska har inget med byggbranschen att göra, utan betyder helt enkelt mor.
  • Lohn – lån: Återigen ett ordpar som kan orsaka en hel del förvirring och till och med allvarliga missförstånd om det blandas ihop vid olämpligt tillfälle. Om du träffar på en tyskspråkig som talar om “Lohn” är det bra att veta att det på tyska betyder lön eller belöning, inte lån!
  • Gosse – gosse: Två identiska ord, men ändå inte ett dugg lika vad gäller innebörden! “Gosse” på tyska betyder inte kille, utan rännsten. Kanske säkrast att inte använda ordet bland tyskspråkiga för att undvika olägenheter.
  • Öl – öl: Ett så kort ord men väldigt användbart i vardagen, förutsatt att man inte förväxlar den tyska betydelsen med den svenska! Om du försöker beställa “Öl” på tyska i en pub så är det inte riktigt en lika god idé som det skulle vara hemma. På tyska betyder det nämligen olja!

Hoppas att har nytta av dessa förklaringar när du talar tyska nästa gång! Besök bab.las svensk-tyska eller tysk-svenska lexikon för fler översättningar!

[English]

You might also like: