Snabblösningsguiden för bättre skrivande

Skriva – något vi alla gör varje dag, men som ändå får oss att stirra blint in i skärmen när det krävs att vi gör det väl. Just förmågan att uttrycka sig väl i skrift står dessutom ofta mellan oss och våra mål: ett ansökningsbrev till universitetet eller en jobbansökan kan avgöra vilken riktning ett liv tar. Denna snabblösningsguide förser skribenter från alla nivåer med tips som uppgraderar skrivandet på direkten. Oavsett vilken nivå du har idag, läs vidare och upptäck genvägarna som tar dig framåt – med ditt skrivande och i livet.

Lätt: Smäll-på-käften-testet. För att kunna skriva en anständig text måste du ha en klar uppfattning om dess syfte – och den informationen bör snarast överföras till din läsare i form av en tes. Använd följande rättframma test för att avgöra en tes värde: om du sa detta till en främling i en bar, skulle hen smälla till dig på käften? Ju högre sannolikhet att du går därifrån med en blåtira, desto mer styrka har din tes. Om den ger upphov till reaktioner har du ett bra ämne för din text.

Medel: ta till handling. När du så har säkerställt din hypotetiska snyting, bör du se till att din text också besitter lite action. Du kan ha gissat det redan; den här paragrafen hat till uppgift att se till att du håller dig borta från passiv form. Passiv form slår ner på ditt skrivande där det verkligen svider; den gör det vagt och den gör det tråkigt. Politiker brukar använda den passiva formen just när de vill undvika en smäll på käften, då den möjliggör utelämnandet av de verkliga subjekten i fraser som ”skatterna höjdes” och ”misstag har begåtts”.

Avancerat: skriva utan att vara. I kampen mot läsaruttråkning attackerar en finslipad skribent ett speciellt ord mer nådlöst än alla andra: verbet ”att vara”, i alla dess former. När du klarar att författa tillräckligt sofistikerat, gå med i denna strid. Var, vara, varit, är – leta upp dem, och byt ut dem. Denna utmaning kommer driva dig till vansinnets gräns, men när du behärskar tekniken kommer den resultera i unika och uttrycksfulla texter. I den osannolika händelse att du sedan har lite tid kvar innan din deadline, upprepa processen för andra tråkiga ord såsom ”göra”, ”ha” och ”bli”.

Känner du dig peppad? Eller snarare som om luften gått ur dig? Dela med dig av dina reaktioner i kommentarsfältet nedan – och glöm inte att ge oss dina egna bästa skrivtips.

[English]

You might also like: