Studentmössor och skumpa

Imorgon kväll, för 45:e gången, fylls Vårdberget i Åbo med tusentals människor som burit med sig studentmössor, ballonger och glas, *host* flaskor, med mousserande vin. Studerande både bär och vaktar fanor och en manskör sjunger. Hela spektaklet direktsänds dessutom i nationell TV.

Varför, kanske du frågar dig? Tja , det är ju valborgsmässoafton och Första maj-firande på gång förstås! För alla finlandssvenska studerande och annat löst folk innebär detta att det är dags att fira vårens ankomst. Rankad som en av de 4 största finska högtiderna tillsammans med jul, påsk och midsommar är det tydligt att det här är en big deal. Speciellt för studerande 🙂 I landets alla hörn pågår det olika typer av festligheter och det som nämndes ovan är endast ett exempel och egentligen bara en liten del av festligheterna!

SE Valpurgis In-text

Nu en snabb historielektion! Detta firande har rest från Sverige till Finland på 1800-talet . Namnet valborgsmässoafton kommer dock från den engelska missionären Heliga Valborg. Men ja, precis som med jul är detta firande egentligen en hednisk tradition som gjorts till kristen. Idag kan man dock se att det är på väg tillbaka till sina rötter! Det är också värt att notera att vi finlandssvenskar kallar detta firande kort och gott för Vappen efter det finska namnet Vappu.

Så, för att på riktigt få reda på vad jag babblade om i inledningen, titta på det här klippet och delta i firandet!

Om du tapppar fokus lika snabbt som en femåring, så hoppa till 03:10 för att lystra till den traditionella studentsången och uppleva feststämningen! Och jo, i Finland är det helt normalt att i festliga studentsammanhang använda sina studentmössor, så ni vet!

Trevlig valborgsmässoafton, eller Glada Vappen, till er alla!

[English]

You might also like: