Svensk Påsk

[English]


Jösses, vad gör man under påsken i Sverige? Barnen har ledigt från skolan. En vecka. Vad man sedan gör den här veckan är mycket olika. Det är synd att säga att vi skulle vara religiösa i Sverige. Aldrig förr har så många lämnat Svenska Kyrkan som under de senaste åren, men det är väl en liten parentes.

När jag var liten och fortfarande gick på dagis så gällde det hela baletten. Blåsa ägg, måla ägg, koka ägg, äta ägg och ett och annat krossat ägg. Påskharen gjorde sig naturligtvis känd på sedvanligt och chokladigt vis. Sedan var det allt möjligt meningslöst fjäderhäng i björkris. Gula kycklingar minns jag också som centrala i det hela.

Det som jag frågar mig är varför allt detta ståhej? Jag tror att jag kanske lärde mig i skolan att påsken handlade om nån död snubbe som inte var så död eller hur det nu var med det. Jag har bara lite svårt att se hur den röda tråden i påskfirandet hänger ihop med en typ-kanske-liksom död snubbe? Den röda tråden, för den som missat det, är: kaniner(jänga) + ägg(fertilitet) = hednisk högtid. Nåväl.

I dag betyder påsken i Sverige inte mycket mer än någon annan helgdag. Barnen är lediga och ställer till med oreda. Ungdomarna blir oredliga. Och de vuxna blir helt enkelt ordentligt fulla.

You might also like: