Svenska högtider du inte vill missa

Varje land har sina speciella högtider, då det är mest optimalt att besöka få ut det mesta och bästa av vad landet har att erbjuda, till exempel ”King’s Day” i Nederländerna, ”Syttende mai” i Norge och ”Halloween” i USA. Såklart har även Sverige några av dessa dagar av fest och firande – men beroende på ålder och intresse kan favoriten bland dessa skilja sig lite. Eftersom jag är uppväxt i Sverige så tänkte jag presentera mina ”favoritfiranden” av de som är unika och speciella för just Sverige.

Midsommarafton

När jag blir frågad om när den bästa tiden att besöka Sverige är, så svarar jag alltid ”slutet av juni så att du kan fira midsommar”. Midsommarafton är en dag som firas med vänner och familj, helst i en sommarstuga ute på landet då god mat äts, nubbar dricks och man dansar runt en midsommarstång hela natten lång. Kolla på videon nedan för mer detaljerat om dagen!

Fettisdagen

För att vara helt ärlig så innebär dagen inte direkt något stort firande, men det är dagen då man äter ett av mina favoritbakverk: semlor! Och eftersom jag aldrig har hittat en semla utomlands så tycker jag mycket väl att detta är en bra anledning till att besöka Sverige. Varje år infaller Fettisdagen på olika datum, men som regel infaller den som tidigast 3 februari och senast 9 mars, och i år är det den 9 februari. Under denna dag är du ursäktad och kan äta hur många semlor som helst, och även under veckorna innan själva dagen laddar de flesta bagerier upp med detta goda bakverk för de kunder som inte riktigt kan hålla sig tills själva dagen. Så vad är då en semla? Som du kan se på bilden nedan är en semla en vetebulle med kardemumma som är delad i två delar och som i mitten innehåller mandelmassa och grädde.

EnSv_Svenska högtider du inte vill missa_intext1

 

Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton firas den 30 april, och hur du firar denna högtid beror helt på din ålder och intressen. Familjer och äldre firande brukar gå till en majbrasa, där tanken är att ”bränna bort det gamla och göra plats för det nya”.

Studenter och andra unga firande runt om i Sverige brukar fira på annat sätt. Dock är det främst i Lund och Uppsala som de största de största valborgsfirandet inträffar och studenter under dagar dricker stora mängder alkohol och festar. Detta börjar ofta två dagar innan valborgsmässoafton, den 28 april med det som kallas ”skvalborg”, följt av den 29 april då ”kvalborg” inträffar. Den ”riktiga” valborg – den 20 april, har ett fullspäckat schema med allt från champagnefrukost till konserter och fest. Dagen efter valborgsmässoafton kallas ”finalborg” och det är då de allra tappraste fortsätter festen.

EnSv_Svenska högtider du inte vill missa_intext2

Kräftskiva

Detta är ett firande som inte har något exakt datum, utan som sker någon gång i augusti och september. Som namnet avslöjar, så kretsar firandet kring kräftor. Här sitter man ute och äter kräftor och dricker snaps hela natten med lanternor och ljus. Till snapsen sjungs ofta snapsvisor och klädseln är förknippad med kräfthattar, haklappar, förkläden och servetter med kräftmotiv. Kräftskivor utgör slutet på sommaren och är ofta en av de sista kvällarna då det är möjligt att sitta ute och njuta av sommaren.

EnSv_Svenska högtider du inte vill missa_intext3

EnSv_Svenska högtider du inte vill missa_intext4

banner_sv

[English]

 

You might also like: