Sverige som Global Matland

Sverige är inget matland i en global mening, men de vill bli det, och det finns några som har redan börjat inrikta sig på hur det ska hända.

För ungefär en månad sedan satt jag på ett flygplan från Tyskland till Chicago och bläddrade igenom British Airways’ ”High Life Magazine.” Oftast är så såna flygplanstidningar bara fyllda med olika turist artiklar eller listors på hur man kan resa runt om man har för mycket pengar. Men ett uppslag fångade min blick, den kallades ”Gourmet Sweden.” Som svensk, var jag intresserad i att upptäcka vilket ämnesområde det var som Sverige inte än var gourmé inom och skulle bli det. Artikelns rubrik lästes: ”Stockholm har en omättlig ambition att bli Europas senaste gourmet destination. Vi möter med Michelin-stjärnkockar som håller på att radikalt återuppfinna landets kök.”

Idag finns det svensk matkultur, inom Sverige, och kanske det har kommit så långt som IKEA restauranger runt om i värden. Sverige har sina traditionella maträtter som är inkluderat i smörgåsbordet så som köttbullar, julskinka, hemmalagad korv, olika sorters fisk eller skaldjur rätter, lingonsylt, glögg, bland annat. Det finns också en kultur av bakverk runt jul, påsk och midsommar av pepparkakor, bullar, småkakor, prinsesstårtor med mera. Inom större städer finns det fina restaurangupplevelser och kockar etc. men inte så som i Italien eller Frankrike där människor runt jorden reser för att de vill äta. Sverige vill gärna inrikta sig att förstärka sin turistupplevelse med en förnyad matkultur.

Anligt Jordbruksverket) ”[Svenska] regeringen har en vision om att Sverige ska bli det nya matlandet i Europa. Det är en vision som handlar om god mat, upplevelser i världsklass och en levande landsbygd. Men den handlar också om sysselsättning och nya företag. Minst tio tusen nya jobb, en fördubbling av livsmedelsexporten och fler turistnätter på landsbygden är några av de mål som vi ska uppnå.”
British Airways’ High Life Magazine artiklen “Gourmet Sweden”: http://www.bahighlife.com/Food-And-Drink/Gourmet-Sweden.html

Lär dig mera:

http://www.youtube.com/watch?v=6166NtfcnK8
http://www.youtube.com/watch?v=L3mWFzyp_-c
http://www.youtube.com/watch?v=o6MtqdoM_eM
http://www.youtube.com/watch?v=3YkxKAqIAG8

Kritik:
http://www.lararnasnyheter.se/hushallsvetaren/2010/12/07/matvision-far-kritik

Mat är något som alla behöver för att överleva, och matkulter är något som alla har synpunkter på. Skriv gärna i kommentarerna vad du tycker om svensk mat.

[English]

You might also like: