Titta pappa, människor!

Svenska är ett fantastiskt srpåk med många små egenheter som gör det väldigt roligt både att tala och lära sig språket. Svenskan ger oss möjligheten att skratta oss till döds åt de små grammatiska och freudianska snedsteg som dyker upp i vardagen. Ett ställe där man hittar riktigt mycket sådant är på tjuvlyssnat.se. Det bästa jag vet är hur barn talar Svenska.

Det finns en tjyvlyssning här som är helt gudomlig. Barn har ju det inte alltid så lätt att veta när man använder en och när man använder ett.

Liseberg, nöjesfältet i Göteborg, har som bekant kaniner som sin grej. Stora gröna med rosa öron och händer stora som dasslock. En liten pojke som besöker nöjesfältet med sin pappa ropar glatt:


>>Titta pappa, en troll!
>Ja… fast det heter ett troll.
>>Titta pappa, ett troll!
>Ja… fast det där är nog en kanin.
>>Titta pappa, ett kanin!

Det här är ett problem för alla som lär sig språk, gamal som ung. Det är heller inte bara svenskan, utan även flera andra srpåk som har liknande problem för nybörjare. Det som gör det jobbigt med svenskan dock, är att det finns noll hjälp på vägen. Vissa andra srpåk, som tyska har vissa hjälpande stöttar, så som att alla ord med -e, -ung och -eit ändelser är feminina.

Nåja, tur att man vuxit upp i Sverige, så man slapp lära sig språket!

You might also like:

  • Sorry, but we couldn't find anything useful.