Topp 6 saker att göra i Lappland

Har du hört talas om Lappland? Lappland ligger i norra delen av Finland och gränsar till Sverige och Norge. Varje år reser massor av turister till Lappland för att uppleva vinteridyllen. Men vad är några av de bästa sakerna att göra i Lappland?

          1. Åk hundsläde

intext1

Vem behöver en bil när du har en hop hundar som är redo att ge dig ditt livs åktur? Denna transportmetod användes av de grönländska inuiterna redan för över tusen år sedan. Luta dig tillbaka, håll i dig och upplev den vacka lappländska naturen!

          2. Besök jultomten

intext2

Visste du att jultomten kommer från Finland? Han har till och med sin egen by i Rovaniemi, där Polcirkeln går rakt igenom! Här finns många sevärdheter, butiker och restauranger, men huvudpersonen är förstås jultomten själv. Kom ihåg att ta med önskelistan!

          3. Prova på vintersporter

intext3

Lappland är det perfekta ställer för vintersporter såsom skridskoåkning, snowboarding och längd- och slalomskidning. Det finns flera skidorter att välja mellan, till exempel Levi eller Ylläs, och du kan hyra all utrustning du behöver. Om du föredrar en långsammare takt, kan du alltid ta en långpromenad i vandringslederna. Tips: efter en lång dag i snön, koppla av i en äkta finsk bastu!

          4. Spendera en dag i Snow Village

intext4

Snow Village är en by byggd av is och snö. Ungefär 20 miljoner kilo snö och 350 000 kilo is används för att bygga byn, och den byter form, storlek och design varje år, så det finns alltid någonting nytt att beundra. I Snow Village finns förutom en hel del snökonst och isskulpturer även en restaurang, cocktail bar, och tillochmed ett snöhotell med snörum och -sviter. Om du föredrar ett kyligare sovrum, kommer du att ÄLSKA detta!

          5. Åk snöskoter

intext5

Längtar du efter mer fart? Prova på att åka snöskoter! Det är en av de snabbaste och roligaste sätten att uppleva Lappland. De flesta skidorterna har uthyrningsställen där du får allt du behöver – den rätta utstyrseln, en karta över alla åkleder och förstås nycklarna – och du är redo att köra iväg! Du kan packa med lunch eller besöka ett café på vägen, och kom ihåg att se upp för renarna!

          6. Se norrsken

intext6

Om du har tur kan du få syn på norrsken, ett arktiskt naturfenomen. När himlen täcks av vackra färger i rörelse kan man inte göra annat än beundra det hela! För att kunna se norrsken måste himlen vara klar och mörk, och du har bäst chans att se dem mellan september och april.

Lappland är verkligen en speciell plats med mycket att se och göra – har du redan bokat din biljett?

 

banner_sv

[English]

 

You might also like: