Vad vet du om den svenska Kungafamiljen?

Sverige tillhör en av de nationer som fortfarande har sin kungliga familj kvar, och detta kan knappast ha undgått någon då de inte är sena med att komma med skandaler och nyhetsrubriker: Prins Carl Philip gifte sig med en före detta Paradisen Hôtel deltagare, den yngsta prinsessan Madeleine flydde till New York efter ett jobbigt uppbrott och kronprinsessan Victoria gifte sig år 2010 med sin personliga tränare. Men låt oss börja från början:

Kungafamiljen/ The Swedish Royal Family  Sollidens Slott juli 2014/ Solliden Palace July 2014

Den nuvarande kungen – Carl XVI Gustaf blev kung år 1973 och gifte sig med Silvia Sommerlath 1976. De träffades år 1972 olympiska sommarspelen i München och har tre barn tillsammans: Kronprinsessan Victoria, Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine. Kul fakta är att kvällen innan deras bröllop, framförde gruppen ABBA låten “Daning Queen” för första gången för drottningen. Vanligtvis lever paret har lugnt och skandalfritt liv, men då och då dyker små skandaler upp och skakar om kungahuset. Den mest förödande skandalen var år 2010 då en bok om kungens privatliv släpptes och det blev uppenbart att den svenska monarken inte bara vara lugn och kärleksfull familjefar som alla trodde att han var. Boken beskriver kungen som en man som har årslånga kärleksaffärer och festar med serbiska gangsters och nakna modeller på skumma underground-klubbar.

Kronprinsessan Victoria lyckas hålla sig borta från skandaler och dålig publicitet för det mesta. Men när hon år 2010 gifte sig med Prins Daniel, en personlig tränare, hade det Svenska folket många olika åsikter om äktenskapet mellan en kunglig och en “vanlig” person. Men Victoria och Daniel gifte sig ändå och sedan dess har de dottern Estelle som föddes 2012 och ett annat barn på väg under 2016. Victoria är kronprinsessa vilket innebär att hon kommer att ta över tronen från sin far, och det innebär att lilla Estelle också kommer att bli drottning en dag.

Kronprinsessparet och Prinsessan Estelle/ The Crown Princess Couple and Princess Estelle

Det mellersta barnet till Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia är Prins Carl Philip. Han gifte sig med Prinsessan Sofia i juni 2015, något som ansågs ganska kontroversiellt eftersom hon är en före detta Paradisen Hôtel-deltagare och glamourmodell. Carl Philip själv är bland annat en racerförare och kan ibland ses tävla i olika mästerskap. Paret meddelade att de väntar sitt första barn som beräknas födas i april 2016.

EnSv_What do you know about the Swedish Royal Family_intext3

Prinsessan Madeleine är det yngsta barnet till Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. År 2010 genomgick hon igenom ett jobbigt uppbrott med sin fästman, och flyttade till New York. Där träffade hon sin make Christopher O’Neill och paret gifte sig 2013, fick sitt första barn Eleonore år 2014 och andra barn Nicolas 2015. Christopher O’Neill erbjöds en kunglig titel men han tackade nej eftersom han skulle behöva bli en svensk medborgare och han har redan ett dubbelt amerikanskt-brittiskt medborgarskap. Prinsessan Madeleine har bott med sin familj i New York fram tills tidigare i år, då de flyttade till Stockholm.

EnSv_What do you know about the Swedish Royal Family_intext4

banner_sv

[English]

You might also like: