Välkommen till köttbullarnas land: En guide till det svenska köket del 1

De flesta som hör någon säga ”Sverige” associerar det med först ”IKEA” och sedan ”köttbullar”, och trots att köttbullar är en extremt populär maträtt i Sverige, så är den svenska matkulturen mer än bara IKEAs goda köttbullar. Här kommer en liten inblick i det svenska köket – allt från sött till salt.

  1. Svenskt kaffe

Vår matresa börjar med något som är väldigt viktigt för svenskar: kaffe. Förutom Finland så är Sverige det land i världen som konsumerar mest kaffe per capita i hela världen, och detta leder till att svenskar är mycket måna om sitt kaffe. Det ska vara starkt, och kan serveras svart, med mjölk eller socker och helst tillsammans med något sött som till exempel en bit prinsesstårta.

EnSv_Welcome to the country of meatballs An introduction to Swedish cuisine part 1_intext1

  1. Prinsesstårta

En prinsesstårta är en tårta som är täckt med grön marsipan och som innehåller grädde och sockerkaka, och att äta en stor bit prinsesstårta till en fika är helt normalt. Vill man istället vara lite mer måttlig så kan man hålla sig till en kanelbulle till kaffet.

EnSv_Welcome to the country of meatballs An introduction to Swedish cuisine part 1_intext2

  1. Skaldjur

Svenskarna har sådan kärlek till skaldjur att det har gjorts till en egen högtid – kräftskivan firas vanligen i augusti och förutom att stora mängder kräftor och skaldjur konsumeras, så sjungs det snapsvisor och svenskar visar än en gång hur bra de är på att dricka snaps. Förutom de smakrika havskräftorna så är de små svenska räkorna också mycket populära, trots det skyhöga priset. Att äta räkor med färskt bröd, ägg och aioli är en västskustklassiker.

EnSv_Welcome to the country of meatballs An introduction to Swedish cuisine part 1_intext3

EnSv_Welcome to the country of meatballs An introduction to Swedish cuisine part 1_intext4

  1. Kladdkaka

Det första receptet som svenska barn lär sig är oftast att baka kladdkaka. Det kan bero på hur lätt kakan är att baka, men också på hur populär och god den är. En kladdkaka är en chokladkaka som är kladdig inuti (inte helt olikt en chokladfondant eller lava cake). Kakan serveras ljummen med vispad fluffig grädde och hallon.

EnSv_Welcome to the country of meatballs An introduction to Swedish cuisine part 1_intext5

  1. Smörgåstårta

Den svenska smörgåstårtan är i många fall ett konstverk. Tekniskt sätt kan den innehålla vad som helst, men den traditionella tårtan har olika lager med räkor, majonnäs och dill. Men kan lika gärna vara garnerad med köttbullar eller skinkskivor. Inuti är det lager med bröd med majonnäs eller olika röror emellan.

EnSv_Welcome to the country of meatballs An introduction to Swedish cuisine part 1_intext6

banner_sv

[English]

You might also like:

1 thought on “Välkommen till köttbullarnas land: En guide till det svenska köket del 1”

Comments are closed.