Världen runt på Valentinsdagen: Hur firar du denna dag?

Antique_Valentine_1909_01Glad Valentinsdag! En tradition kring kärlek som sägs ha sitt ursprung i medeltida Frankrike och England och som har fått sitt namn från helgonet Sankt Valentin.

Fram till idag har denna tradition fortfarande stor betydelse, särskilt i anglosaxiska länder, och präglas ofta av en anmärkningsvärd ökning av blom-, choklad- och kosmetikförsäljning. Flera länder runtom i världen har dock egna traditioner som antingen påminner om Valentinsdagen eller har samma ursprung som Valentinsdagen men en annan innebörd.

I Japan firas Valentinsdag eller “Barentaindē” idag, och den här dagen även är kopplad till en annan speciell dag som kallas ”Vit dag” eller “Howaitodē” och firas den 14 mars varje år. Traditionen är att kvinnorna ger choklad till männen den 14 februari, medan männen i gengäld ger gåvor till kvinnorna den 14 mars. Det handlar inte nödvändigtvis om kärlek eller tillgivenhet men man kan ändå avslöja vilka män är mer populära än andra, till exempel på arbetsplatsen, genom att beakta mängden av choklad de får av sina kvinnliga kolleger!

Valentines_CandyI Sverige är Valentinsdag mycket mer känt som ”Alla hjärtans dag”, en tradition som spred sig till Sverige under 1960-talet främst på grund av den amerikanska kulturens större inflytande. Idag firas den vanligtvis med middagar eller blommor, framförallt mörkröda rosor.

I Finland kallas denna dag för “Ystävänpäivä” och i Estland “Sõbrapäev”, som båda kan översättas som ”Vändag” (används i Svenskfinland) eller ”Vännens dag”. Som namnet antyder handlar den här dagen mer om att värna om vänskap och uppvakta vänner med kort eller små gåvor, och har inte samma romantiska klang som i många andra länder.

Hoppas att ni alla kommer att njuta av den här dagen i alla dess olika former!

[English]

You might also like: