Världens bästa godis

Finländskt godis är det bästa godiset i världen. Ja, jag är finländsk. Nej, jag är inte partisk! Kom igen, det finns faktiskt vetenskapligt bevis: Efter en weekendresa till Finland bestämde jag mig för att ta med mig en ask finländsk choklad till mina kolleger. De försvann snabbt och spårlöst, vilket onekligen stärker min teori.

Finländskt godis är en av de sakerna som jag saknar mest när jag inte är i Finland. Kvaliteten och utbudet är helt enkelt oöverträffbara. Och eftersom det är fredag, och helgen med allt sitt hetsätande och självömkande står för dörren, tänkte jag presentera det allra bästa godiset och chokladen som Finland har att erbjuda. Läs och njut!

  1. Fazers blå

intext 2 sv

Den finländska chokladens heliga Graal. Det här är lika starkt kopplat till den finländska identiteten som att rulla naken i snön efter en bastuvisit. Vad är det? Vanlig mjölkchoklad. Inte för söt, inte för bitter. Precis lagom. Och du behöver den i ditt liv.

  1. Geisha

intext 3 sv

Min personliga favorit. Geisha kommer i två versioner, mjölkchoklad och mörk choklad, och de innehåller båda samma himmelska hasselnötscrème som kommer att få dig att sträcka dig efter en till, och ännu en till, och… oj då, du slukade visst hela påsen helt själv. Än en gång.

  1. Salmiak

intext 4 sv

De här underliga svarta bitarna av saltlakrits kommer att fastna i dina tänder och ge din tunga en stickande känsla, men du kommer älska dem trots det. De kommer även på flaska – som en slags vodka, såklart (det blir knappast mera finländskt än så).

  1. Turkisk peppar

intext 5 sv

Salmiak på steroider. Turkisk peppar är en blandning av saltlakrits och peppar – inte någonting för klenisar. Du kan också krossa dem och göra din egen salmiak-vodka. DIY-projekt när de är som bäst!

  1. Lösgodis

intext 6 sv

Föreställ dig en himmelsk plats fylld med allt ditt favoritgodis, där du kan plocka och blanda så mycket som du vill och orkar bära för att skapa din egen perfekta lilla ENORMA godispåse. ”Var finns detta magiska ställe?”, undrar du. I Finland finns de överallt. Ta en påse, välj vad du vill ha och betala enligt vikten. Jag kommer inte att berätta för någon hur tung den var, jag lovar.

Jag tror att detta var tillräckligt med sötsaker för idag, hörrni. Är det bara jag eller känns era kläder också lite spändare nu?

Ha en bra helg, allihopa!

 

banner_sv

[English]

You might also like: