(V/W)asa: en jämförande analys av de sjunkna sheppet och Sveriges knäckebröd

Vasa Skeppet (ibland stavat Wasa på gamla svenska), var ett svenskt örlogsfartyg som byggdes 1626 av den svenska Kungen Gustav II Adolf och nämndes efter hans far, Gustav Vasa. På sin jungfruresa den 10 augusti 1628, sjönk Vasa fartyg utanför Beckholmen inlopp i Stockholm. Hon hade seglat mindre än en sjömil (2 km). Efter några misslyckade tidiga försök att rädda henne på 1600-talet, var Vasa skeppet nästan helt bortglömd. Efter de flesta av de värdefulla brons kanoner bärgades 1800 talent var hon nyupphittat till slut igen i 1950 kom till land den 24 april 1961. Fartyget är nu en av Sveriges mest populära turistattraktioner i Stockholm, med ett helt museum tillägnat henne.

Wasabröd är världens största producent av den skandinaviska knäckebröd och grundades 1919, med sitt första bageri i Skellefteå i norra Sverige. Sedan den skapades, har Wasa expanderat utanför den svenska marknaden och var först köpt av Sandoz (ett schweiziskt läkemedelsföretag) i 1983 och därefter Barilla (en italiensk mat bolag) i 1999. Svenskt knäckebröd är ofta noteras för att hålla länge, och att vara mycket nyttigt (med få ingredienser främst mjöl, vatten, jäst och salt). Wasa har nu börjat producera muslii, flingor kex och mellanmål. Den kungliga familjen i Sverige har gett företaget hovleverantör vilket betyder att knäckebröd produkter konsumeras av den kungliga familjen. Varumärket Wasa ursprungligen stod för en produkt “Vasaknäcke” med en bild av Gustav Vasa och en kunglig krona som symbol för Vasa dynastin. Men nu för tiden har marknadsföringen expanderat (de fortfarande använda den blåa kronan på deras logo) till att även omfatta andra produkter.

Vad har då dessa två gemensamt? Vasa skeppet seglade flera hundra år sedan och Wasabröd är bara ett knäckebröd varumärke som konsumeras av svenskar och andra människor i Nora Europa. Det är sant, men vad som är analog är att de båda representerar Sverige och den svenska livsstilen. Vasa skeppet visar innovation, djärvhet och ger en idé av vikingarnas historia. Wasabröd visar ett hälsosamt val livsstil, och ibland en ointressant yttre. Både Vasa och Wasa har blivit klammer för Sverige och påminna utlänningar sina nordiska grannar vem Sverige är.

http://www.wasa.com/sv/
http://vasamuseet.se/en/

[English]

You might also like: