We got the world – kvinnliga svenska musiker att hålla ett extra öga på

Sverige är relativt känt för sina musikexporter, du kanske känner igen ABBA, Robyn, Avicii och den nu pensionerade DJ-gruppen Swedish House Mafia? Den svenska musikindustrin är en av Europas största baserat på capita. Nu har nya namn slagit igenom på både den svenska och internationella musikmarknaden, och jag vill tipsa om tre av de största kvinnliga musiknamnen att hålla koll på inom den närmaste framtiden.

Zara Larsson

https://www.youtube.com/watch?v=h7tC8Ov6Ts0

Zara Larsson vann som tioåring i programmet Talang 2008 tack vare sin unika sångröst. Nu är hon 17 år och är sedan tre år tillbaka signad av skivbolaget TEN Music Group, och hon har bland annat släppt de populära låtarna ”Uncover”, ”Rooftop”,”Lush Life” och nu senast ”Never Forget You” med artisten MNEK. Både ”Lush Life” och ”Never Forget You” har varit på topplistorna i både Sverige, Danmark och Norge under en längre tid.

Zara är även känd för sina feministiska ställningstaganden i olika frågor och hon är, trots sin unga ålder, en mycket insatt feminist. Något som blev mycket uppmärksammat i både Sverige och USA var när hon lade ut en bild på Instagram med en kondom över sitt ben med budskapet att män aldrig ska undvika kondomanvändning med argumentet att kondomer är för små.

Seinabo Sey

Seinabo Sey är främst känd för sin låt “Younger” som den norska artisten Kygo senare gjorde en remix på och då blev känd över hela världen. Hennes låtar har inslag av soul och pop och hennes röst är helt makalös och hon har musik i blodet då hennes pappa är var en välkänd musiker i Gambia och Senegal. Liksom sin yngre kollega Zara Larsson, så tar också denna artist ställningstaganden i frågor inom bland annat vikt och att vara mörkhyad i Sverige. Den 23 oktober 2015 släpper Seinabo sitt första fullängdsalbum ”Pretend”.

Icona Pop

Icona Pop är en musikduo som består av Aino Jawo och Caroline Hjelt och de har varit aktiva sedan 2009. De slog då igenom med mega-hiten ”I love it”, som såldes i över 2 miljoner exemplar i USA. Deras debutalbum släpptes 2013 och har sålt både guld i USA och platina i Tyskland. Duon har också släppt singlarna ”Manners”, ”Nights Like This” och ”We Got The World” som har blivit mycket populära runt om i världen.

banner_sv

[English]

You might also like: