Din väg till ära och berömmelse: Uppfinn retronymer!

Synonymer, antonymer och homonymer i all ära, men har ni hört talas om retronymer? Retronymer är nya beteckningar för redan existerande ord som tillkommit på grund av introduktionen av helt nya ord. Förvirrande? Några exempel är:

– Tjock-TV (till följd av platt-TV)
– Akustisk gitarr (elgitarr)
– Papperstidning (onlinetidning)
– Naturgräs (plastgräs)

Dessa har alltså uppenbarligen tillkommit på grund av nya uppfinningar vilket oftast är fallet för retronymer. Om du säger att du ska köpa en ny gitarr kommer du antagligen att få frågan ”En elgitarr?” varefter du måste svara ”Nej, en akustisk gitarr”. Därav behovet av det nya ordet (trots att det gamla bibehålls).

Hursomhelst leder detta så klart till den oundvikliga frågan: Vilka retronymer kommer att uppstå i framtiden? Då denna tanke slog mig insåg jag att detta tankesätt banade vägen för oanade nya möjligheter. Jag kunde bli först med att skriva in massvis med nya ord i ett lexikon (jag arbetar för ett) och detta innan de ens hade uppfunnits. Jag kunde redan spegla mig i strålglansen då jag skred till verket med det kvalificerade gissningsarbete som skulle ge mig ära och berömdhet: Arbetet med att identifiera framtida retronymer.

Först behövde jag dock en lista på uppfinningar som står och trampar på tröskeln. Jag hittade en mycket trevlig sådan här.

Med denna lista som inspiration har jag hittills uppfunnit följande fem framtida retronymer:

1. Först och främst: Vad kommer att hända med ordet bil när den flygande bilen lanseras? Rullande bil? Markbil? Nej, jag tror att den kommer att döpas om till ”landgående bil” då folk antagligen kommer att snegla mot det existerande ordet landgående fordon.

Följande konversation ligger rätt i munnen tycker jag:

– Jag ska köpa en ny bil.
– Flygande?
– Nej, landgående.

2. Replikator teknologin som används i Star Trek (med att materialisera vilken maträtt eller dryck som helst från vilket material som helst) kommer att leda till ett behov att döpa om våra snackautomater. Min hypotes är att det kommer att finnas snackautomater, replikatorautomater och retronymen ”Oomvandlande automater” (OOA).

3. Nästa retronym är lätt. Städrobotar kommer att tvinga fram ordet mänsklig städhjälp.

4. I framtiden tror många även att vi kommer att ha såkallade kraftfält som skyddar var och en från allt mellan himmel och jord. Dessa kraftfältsparaplyer kommer troligen att förvisa vanliga hederliga paraplyer till att heta regnparaplyer.

5. Slutligen så kommer ju såklart även laserpistoler och gevär att introduceras för vårt behov att kriga i rymden. Detta kommer med största sannolikhet att ge upphov till orden kulpistoler och kulgevär.

Det var alltså min lista det. Sex nya ord som jag är upphovsman till. Ganska imponerande, eller hur? Jag uppmanar alla som kommer på nya retronymer att skriva om dessa som svar på denna artikel eller helt enkelt på vår facebookssida så kanske jag skriver om dem här nästa vecka. Och bara lugn: Du kommer att få hela äran för dina uppfinningar! 😉

[English]

You might also like: