Stockholm

Nordens Venedig – en stad med så många kanaler och vattenvägar att den har blivit känd för att vara byggd på ca 14 öar i södcentrala Sveriges östkust vid mynningen av Mälaren. Stockholm är huvudstad och största staden i Sverige, med cirka 22% av landets invånare.

Den äldsta rekord som innehåller namnet “Stockholm” är ett dokument från juli 1252 och ett brev av skydd från augusti 1252 då Stockholm fick sina stadsrättigheter. Den Privilegiebrevet ansåg början av Stockholms nationella politiska makt som en referens för starten av Stockholms roll som huvudstad i riket. Den antagna basår över staden från medeltida källor är 1187 enligt Visby krönika, på grund av härjningar i Sigtuna som lämnade medborgare att behöva ett nytt centrum att ersätta den nedbrunna staden. En anan teorier sägs att Stockholm grundades av Birger Jarl (c.1210-1266) i mitten av 1200-talet på grundval av de byggnader som hade kommit i områden Stadsholmen (med Helgeandsholmen och Riddarholmen) som antas vara en fästning runt ön för att skydda Stockholm och andra större städer längre in i sjön, t.ex. Sigtuna, mot angrepp från flottor fienden kriget.

Stockholm var snart ett viktigt kommersiellt centrum för järn-handel från gruvorna i Bergslagen där den tunga trafiken gick med båt via sjöar till kusten. Stockholm var en handelsplats för alla typer av varor och detta fortsatte grund av de många invandrade köpmän från Tyskland som hade sina egna handelscentra vid Östersjökusten i norra Tyskland. Vid 1300-talet fanns en spridd bosättning på förorterna. I mitten av 1400-talet hade befolkningen vuxit till mellan fem och sex tusen invånare. Två händelser som har haft stor inverkan på utvecklingen av Stockholm och landet som helhet under denna tid var slaget vid Brunkeberg den 10 oktober 1471 och Stockholms blodbad 8 november 1520.

Staden expanderade kraftigt efter Gustav Vasas trontillträde och runt år 1600, antalet invånare hade blivigt ca 10 000. Det var under 1600-talet att Sverige utvecklas till en europeisk makt, vilket också kändes i utvecklingen av Stockholm. Mellan 1610 och 1680 så sextuplades befolkningen. Under Gustav Vasas tid i Stockholm var det ingen betoning att förstärkt sitt försvar på den inre vattnen i området, men började istället att bygga ut till Vaxholm, som redan år 1548 uppfördes ett litet fort i skogen senare på 1600-talet som kom att bli grunden för Vaxholm.


Idag har Stockholm kallats Skandinaviens huvudstad på grund av dess starka inflytande och kända centra för kultur, media, politiska och ekonomiska attraktioner. För varje europeisk älskare, att resa till Stockholm är enkelt eftersom engelska är mycket utbrett och människorna är i allmänhet mycket öppna och vänliga. Med en rik historia, och stora attraktion som Gamla Stan, Kungliga slottet (där den nuvarande svenska monarker bor), Vasamuseet (ta reda på mer http://www.lexiophiles.com/svenska/vwasa-en-jamforande-analys-av-de-sjunkna-sheppet-och-sveriges-knackebrod), och Skansen ,så är det kanske ditt nästa resmål!

Stockholms officiella resor hemsida: http://www.visitstockholm.com/sv/
För mer reseinformation se WikiTravels: http://wikitravel.org/sv/Stockholm

[English]

You might also like: